Pulled pork

 

Pulled pork to klasyk amerykańskiej kuchni, wywodzący się z południowej części Stanów Zjednoczonych. W Polsce potrawa ta znana jest jako szarpana lub rwana wieprzowina. 

Pulled pork zazwyczaj przygotowuje się na zewnątrz. Mięso wolno piecze się na ruszcie, a za materiał opałowy służy drewno, ewentualnie węgiel drzewny. Danie to można także przygotować w domu, używając wolnowaru lub piekarnika. My wykorzystamy ten ostatni sposób.

Zestaw przypraw użytych w przepisie do przygotowania pulled pork jest wyłącznie propozycją. Najlepiej samemu stworzyć własną mieszankę złożoną z ziół i innych dodatków, które naszym zdaniem najlepiej łączą się z wieprzowiną.

 

 Pulled pork – składniki

 

2 kg łopatki wieprzowej

2 średnie cebule

1 duże jabłko

1 mała marchewka

1 łodyga selera naciowego

150 ml piwa

60 g brązowego cukru

5 g mielonej wędzonej papryki

2 g mielonej kolendry

2 g mielonego kminu rzymskiego

2 g suszonego tymianku

2 g mielonego pieprzu cayenne

2 g mielonego czarnego pieprzu

3 łyżki oleju rzepakowego

 

Zalewa solankowa

4 litry wody

100-120 g soli

1 łyżka suszonego majeranku

 

Pulled pork – sposób przyrządzenia

 

1. Łopatkę wieprzową wkładamy do zalewy solankowej na 12 godzin. Po upłynięciu tego czasu mięso wyjmujemy z solanki i osuszamy.

Ilość zalewy uzależnić należy od tego w jakim naczyniu moczyć będziemy łopatkę i jak dużym kawałkiem mięsa dysponujemy. Łopatka powinna w całości zanurzyć się w solance. 

 

2. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 120°C.

 

3. Mieszamy razem dokładnie wszystkie przyprawy w suchym naczyniu.

 

4. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim przez chwilę mięso z każdej strony. Mięso można pokroić na 2-3 mniejsze kawałki, jeżeli w całości nie zmieści się w naczyniu do zapiekania. Jeśli łopatka jest bardzo przerośnięta tłuszczem, jego większe fragmenty można usunąć.

 

4. Obsmażone mięso zostawiamy na chwilę, by lekko ostygło, następnie dokładnie na całej powierzchni nacieramy mieszanką przypraw.

 

5. Cebule kroimy na pół. Łodygę selera naciowego i marchew kroimy na 3-4 części. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki.

 

6. Na dnie dużego naczynia do zapiekania z pokrywką kładziemy cebule, jabłko, seler naciowy i marchew, a na nie podsmażoną i natartą przyprawami łopatkę.

 

7. Po ściankach naczynia na dno wlewamy piwo. Jeżeli nie mamy piwa lub nie chcemy go użyć, zastąpić możemy je wodą.

 

8. Naczynie do zapiekania ściśle zamykamy i wkładamy do piekarnika na środkową półkę.

 

9. Mięso pieczemy przez około 6-8 godzin lub do czasu aż stanie się tak miękkie, że zacznie się rozpadać. Na ostatnie kilka-kilkanaście minut pieczenia możemy zdjąć pokrywkę i podnieść temperaturę piekarnika o 50°C.

 

10. Mięso po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na kilka minut, następnie przy pomocy dwóch widelców rwiemy je na kawałki. 

 

11. Cebulę, jabłko, seler naciowy i marchew wraz z pozostałym płynem blendujemy na gładki sos i przyprawiamy do smaku. Powstały sos wykorzystać możemy jako dodatek do pulled pork lub do innego dania.