Cinnamon Rolls, czyli cynamonowe bułeczki

 

Cinnamon Rolls to danie popularne w kuchni amerykańskiej, jego korzenie sięgają jednak krajów Europy Pólnocnej – Szwecji i Danii. Mimo że zazwyczaj serwowane jest jako deser, spożywane jest także często w porze śniadaniowej.

Cinnamon Rolls można dekorować lukrem, serkiem kremowym, polewą i cukrem perlistym.

 

Cinnamon Rolls – składniki

 

Ciasto

600 g mąki pszennej

80 g cukru

30 g świeżych drożdży

50 g masła

2 jajka o rozmiarze S

250 ml mleka

5 g soli

 

Nadzienie

25 g mielonego cynamonu

225 g cukru

80 g masła

 

Smarowanie

1 jajko o rozmiarze M

3-4 łyżki mleka

 

Cinnamon Rolls – sposób przyrządzenia

 

1. Przygotuj rozczyn drożdżowy. W tym celu w dużej misce rozkrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru i zalej ciepłym mlekiem. Całość mieszaj tak długo, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Pod koniec dodaj dwie łyżki mąki pszennej, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.

 

2. Pozostałą mąkę przesiej dwukrotnie przez sitko, aby ją napowietrzyć i pozbyć się ewentualnych grudek i zanieczyszczeń.

 

3. Roztop masło, najlepiej w kąpieli wodnej, by się nie przypaliło. Odstaw do ostygnięcia.

 

4. Do przesianej mąki dodaj resztę cukru i sól. Dokładnie wymieszaj. 

 

5. Jajka roztrzep widelcem na puszystą masę.

 

6. Do powstałego rozczynu dodaj roztopione masło i jajka. Dokładnie wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką.

 

7. Następnie powoli partiami zacznij dodawać mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Mieszaj, aż składniki dokładnie się połączą.

 

8. Teraz czas na wyrabianie ciasta. Możesz robić to ręcznie lub skorzystać z pomocy robota kuchennego. Czas wyrabiania to minimum dziesięć minut, aż ciasto stanie się elastyczne i łatwo będzie odchodzić od rąk i ścianek miski. Jeżeli ciasto się klei, dosyp jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.

 

9. Przygotuj nadzienie – masło roztop, cynamon wymieszaj z cukrem. Masło powinno nadawać się do smarowania, dlatego jeżeli jest bardzo miękkie możesz zrezygnować z jego roztapiania.

 

10. Po godzinie wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na cienki placek jak najbardziej zbliżony kształtem do prostokąta.

 

11. Rozwałkowane ciasto na całej jego powierzchni posmaruj roztopionym masłem, a następnie posyp cynamonem wymieszanym z cukrem.

 

12. Ciasto zwiń ciasno w roladę – możesz zwijać do wyboru wzdłuż krótszego lub dłuższego boku, w zależności od tego jaką wielkość bułeczek cynamonowych preferujesz.

 

13. Ciasto podziel na dwanaście równych części i układaj w odstępach na blasze lub formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na pół godziny.

 

14. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C. Bułeczki cynamonowe przez włożeniem do piekarnika posmaruj rozbitym jajkiem z mlekiem. 

 

15. Cinnamon Rolls piecz przez około 15-20 minut. Jeżeli korzystasz z funkcji termoobiegu czas pieczenia będzie nieco krótszy.