Kluski ziemniaczane z pieczarkami
Kluski ziemniaczane z pieczarkami serwujemy jako samodzielne danie z dodatkiem sosu grzybowego lub pieczeniowego. Można też podać je okraszone skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką.
Kluski ziemniaczane z pieczarkami – składniki
1,5 kg ziemniaków
500 g pieczarek
250 g mąki pszennej typu 550
15 g bułki tartej
2 jajka
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
kilka gałązek natki pietruszki
pół łyżeczki suszonego majeranku
pieprz
sól
masło klarowane lub olej rzepakowy
Kluski ziemniaczane z pieczarkami – sposób przyrządzenia
1. Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu pozostaw je na parę minut, by odparowały, następnie przeciśnij przez praskę i ostudź.
Jeśli masz możliwość wyboru odmiany ziemniaków, wybierz odmianę mączystą należącą do typu kulinarnego C.
2. Pieczarki oczyść, umyj i bardzo drobno pokrój.
3. Cebulę obierz i posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość klarowanego masła lub oleju.
5. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę.
Dodaj pieczarki. Smaż tak długo, aż płyn z grzybów odparuje.
Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i majeranek.
Dopraw solą i pieprzem.
6. Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj.
7. Kiedy pieczarki lekko ostygną, dodaj do nich bułkę tartą i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
Jeśli nie dysponujesz świeżą natką, użyj suszonej.
8. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę pszenną, jajka i sporą szczyptę soli.
Wyrób ciasto i uformuj je w gruby wałek, który następnie pokrój na równej wielkości kawałki.
Jeśli ciasto podczas wyrabiania bardzo się klei, dodaj więcej mąki.
9. Z kawałków ciasta uformuj kule, lekko je spłaszcz, napełnij pieczarkowym farszem i ponownie nadaj im kształt kuli.
10. W dużym garnku zagotuj kilka litrów wody.
Kiedy woda zacznie się gotować, dodaj dwie łyżeczki soli i łyżeczkę oleju.
11. Kluski wkładaj do wody partiami i gotuj w zależności od ich wielkości od 8-10 minut.
Wyjmuj z wody przy pomocy łyżki cedzakowej.