Kluski ziemniaczane z pieczarkami

 

Kluski ziemniaczane z pieczarkami serwujemy jako samodzielne danie z dodatkiem sosu grzybowego lub pieczeniowego. Można też podać je okraszone skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką.

 

Kluski ziemniaczane z pieczarkami – składniki

 

1,5 kg ziemniaków

500 g pieczarek

250 g mąki pszennej typu 550

15 g bułki tartej

2 jajka

1 duża cebula

1 duży ząbek czosnku

kilka gałązek natki pietruszki

pół łyżeczki suszonego majeranku

pieprz

sól

masło klarowane lub olej rzepakowy

 

Kluski ziemniaczane z pieczarkami – sposób przyrządzenia

 

1. Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Po ugotowaniu pozostaw je na parę minut, by odparowały, następnie przeciśnij przez praskę i ostudź.

Jeśli masz możliwość wyboru odmiany ziemniaków, wybierz odmianę mączystą należącą do typu kulinarnego C.

 

2. Pieczarki oczyść, umyj i bardzo drobno pokrój.

 

3. Cebulę obierz i posiekaj.

 

4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość klarowanego masła lub oleju.

 

5. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki. Smaż tak długo, aż płyn z grzybów odparuje.

Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i majeranek.

Dopraw solą i pieprzem.

 

6. Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj.

 

7. Kiedy pieczarki lekko ostygną, dodaj do nich bułkę tartą i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.

Jeśli nie dysponujesz świeżą natką, użyj suszonej.

 

8. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę pszenną, jajka i sporą szczyptę soli.

Wyrób ciasto i uformuj je w gruby wałek, który następnie pokrój na równej wielkości kawałki.

Jeśli ciasto podczas wyrabiania bardzo się klei, dodaj więcej mąki.

 

9. Z kawałków ciasta uformuj kule, lekko je spłaszcz, napełnij pieczarkowym farszem i ponownie nadaj im kształt kuli.

 

10. W dużym garnku zagotuj kilka litrów wody.

Kiedy woda zacznie się gotować, dodaj dwie łyżeczki soli i łyżeczkę oleju.

 

11. Kluski wkładaj do wody partiami i gotuj w zależności od ich wielkości od 8-10 minut. 

Wyjmuj z wody przy pomocy łyżki cedzakowej.