Deser z migdałową nutą
Jeżeli nie dysponujesz ekstraktem migdałowym, dodać możesz aromat migdałowy lub zupełnie zrezygnować z tego dodatku. Możesz też zmienić nutę migdałową na inną, dodając zamiast ekstraktu migdałowego np. ekstrakt waniliowy, pomarańczowy lub cytrynowy.
Ciasteczka Amaretti zastąpić można zwykłymi biszkoptami.
Deser z migdałową nutą – składniki
500 ml mleka 3.2%
100 g cukru
80 g masła
40 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
1 żółtko
kilka kropel ekstraktu migdałowego
150 g ciasteczek Amaretti
kilka łyżeczek kakao
Deser z migdałową nutą – sposób przyrządzenia
1. Mleko dzielimy na dwie równe części.
2. Połowę mleka zagotowujemy.
3. Pozostałą część mleka łączymy z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną, cukrem, żółtkiem oraz ekstraktem migdałowym. Dokładnie mieszamy.
4. Powstałą mieszankę wlewamy powoli do gorącego mleka i podgrzewamy cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Następnie studzimy pod szczelnym przykryciem z folii spożywczej.
5. Masło w temperaturze pokojowej kroimy na mniejsze kawałki i ubijamy mikserem przez 2-3 minuty, zaczynając od małych obrotów i stopniowo je zwiększając.
6. Nie przestając ubijać, do masła małymi partiami dodajemy schłodzony budyń.
7. W pucharkach lub szklaneczkach układamy warstwę ciasteczek Amaretti. Ciasteczka przykrywamy kremem i oprószamy kakao. Czynności te powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Ilość warstw zależy od pojemności naczynek. Na wierzchu znajdować się powinno kakao.
8. Deser schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Jeżeli chcemy, by kakao z wierzchu zbytnio podczas chłodzenia nie namokło, możemy oprószyć nim deser dopiero tuż przed podaniem go na stół.