Deser z migdałową nutą

 

Jeżeli nie dysponujesz ekstraktem migdałowym, dodać możesz aromat migdałowy lub zupełnie zrezygnować z tego dodatku. Możesz też zmienić nutę migdałową na inną, dodając zamiast ekstraktu migdałowego np. ekstrakt waniliowy, pomarańczowy lub cytrynowy.

Ciasteczka Amaretti zastąpić można zwykłymi biszkoptami. 

 

Deser z migdałową nutą – składniki

 

500 ml mleka 3.2%

100 g cukru

80 g masła 

40 g mąki ziemniaczanej

20 g mąki pszennej

1 żółtko

kilka kropel ekstraktu migdałowego

150 g ciasteczek Amaretti

kilka łyżeczek kakao

 

Deser z migdałową nutą – sposób przyrządzenia

 

1. Mleko dzielimy na dwie równe części.

 

2. Połowę mleka zagotowujemy.

 

3. Pozostałą część mleka łączymy z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną, cukrem, żółtkiem oraz ekstraktem migdałowym. Dokładnie mieszamy.

 

4. Powstałą mieszankę wlewamy powoli do gorącego mleka i podgrzewamy cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Następnie studzimy pod szczelnym przykryciem z folii spożywczej.

 

5. Masło w temperaturze pokojowej kroimy na mniejsze kawałki i ubijamy mikserem przez 2-3 minuty, zaczynając od małych obrotów i stopniowo je zwiększając.

 

6. Nie przestając ubijać, do masła małymi partiami dodajemy schłodzony budyń. 

 

7. W pucharkach lub szklaneczkach układamy warstwę ciasteczek Amaretti. Ciasteczka przykrywamy kremem i oprószamy kakao. Czynności te powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Ilość warstw zależy od pojemności naczynek. Na wierzchu znajdować się powinno kakao.

 

8. Deser schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Jeżeli chcemy, by kakao z wierzchu zbytnio podczas chłodzenia nie namokło, możemy oprószyć nim deser dopiero tuż przed podaniem go na stół.