Czekoladowe brownie z wanilią
Czekoladowe brownie to klasyka amerykańskiej kuchni. Smakuje doskonale podawane samodzielnie, ale wzbogacone dodatkami nabiera zupełnie nowego charakteru.
Proponowane sposoby podania to brownie z kleksem bitej śmietany i malinami, z frużeliną wiśniową lub jagodową, z jogurtem i skórką startą z pomarańczy, cytryny lub limonki, z sosem karmelowym czy z lodami. Każda z tych odsłon podkreśla charakterystyczny smak brownie.
Dodatki można też przemycić do ciasta już na etapie jego przygotowywania, np. orzechy włoskie, orzechy makadamia, migdały, rodzynki nasączone rumem, suszone wiśnie czy suszoną żurawinę.
Czekoladowe brownie z wanilią – składniki
100 g mąki pszennej
220 g masła
400 g cukru
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kakao
4 jajka o rozmiarze M
1/3 łyżeczki soli
2 laski wanilii
Czekoladowe brownie z wanilią – sposób przyrządzenia
1. Gorzką czekoladę najlepiej o dużej zawartości kakao połam na małe kawałki. Masło pokrój w kostkę.
2. Czekoladę, masło i cukier przełóż do miski. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą. Jej dno nie powinno dotykać tafli wody. Garnek trzymaj na małym ogniu.
3. Rozpuść składniki znajdujące się w misce w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając.
4. Kiedy składniki się już rozpuszczą miskę zdejmij z ognia i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia.
5. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną, kakao i sól. Następnie dodaj do nich czekoladę rozpuszczoną z masłem i cukrem oraz zeskrobane ziarenka wanilii i ponownie dokładnie wymieszaj.
6. Do powstałej masy dodawaj po jednym jajku i miksuj, aż składniki dobrze się połączą.
7. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Blaszkę lub foremkę najlepiej o kwadratowym kształcie wyłóż papierem do pieczenia.
8. Masę przelej do formy. Brownie piecz przez około pół godziny, ale już po dwudziestu minutach zacznij sprawdzać, czy aby nie jest już gotowe. Lepiej, by ciasto było lekko niedopieczone, niż przesuszone. Tradycyjne brownie jest chrupiące na zewnątrz, ale jego środek pozostaje dość wilgotny, przypomina wręcz zakalec.
9. Po wyjęciu z piekarnika brownie pozostaw do ostygnięcia. Upieczone ciasto można także mrozić. Niektórzy twierdzą nawet, że takie smakuje lepiej, gdyż w wyniku przebywania w niskiej temperaturze staje się jeszcze bardziej ciągnące się i zwilgotniałe.