Zapiekanki z ciasta francuskiego z pomidorami

 

Opakowanie ciasta francuskiego trzymane w zamrażalniku pozwala w leniwe dni, kiedy brakuje nam energii i chęci na stanie w kuchni w szybki i prosty sposób przygotować smaczne i pożywne dania.

Jednym z nich są zapiekanki. Te prezentowane poniżej to wyłącznie inspiracja. Płaty ciasta francuskiego okładać można dowolnymi warzywami, mięsami i innymi dodatkami, korzystając z tego, co w danej chwili mamy pod ręką.

 

Zapiekanki z ciasta francuskiego z pomidorami – składniki

 

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 serek kremowy śmietankowy

100 g mozzarelli

2 pomidory rzymskie

kilka pomidorków koktajlowych różnokolorowych

kilkanaście listków bazylii

gałązka rozmarynu

kilka gałązek szczypiorku

pieprz ziołowy

pieprz czarny

sól

 

Zapiekanki z ciasta francuskiego z pomidorami – sposób przyrządzenia

 

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

 

2. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na równej wielkości prostokąty o wymiarach mniej więcej 10 na 15 cm. Jeżeli posiadasz radełko do dekoracyjnego krojenia ciast, możesz z niego skorzystać.

 

3. Serek śmietankowy przypraw solą, pieprzem ziołowym i świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Możesz użyć także innych przypraw, np. mieloną słodką lub ostrą paprykę czy suszone oregano.

 

4. Mozzarellę poszarp palcami lub pokrój na małe kawałki.

 

5. Pomidorki koktajlowe pokrój w plasterki, a pomidory rzymskie w półplasterki.

 

6. Bazylię porwij na mniejsze kawałki. Gałązkę rozmarynu oberwij z listków. Szczypiorek posiekaj. 

 

7. Każdy płat ciasta posmaruj cienko serkiem kremowym wymieszanym z przyprawami. Boki ciasta (około 1-1,5 cm z każdej strony) pozostaw nieposmarowane.

 

8. Plasterki i półplasterki pomidorów rozłóż na serku. 

 

9. Zapiekanki posyp bazylią, rozmarynem i szczypiorkiem. Przypraw szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

 

10. Zapiekanki piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około piętnaście minut. Pod koniec pieczenia posyp je mozzarellą.