Pizza z czerwoną papryką i boczniakami

 

Niektórzy nie są w stanie wyobrazić sobie pizzy bez mięsnych dodatków. Tymczasem fenomen tego ciasta polega na tym, że z powodzeniem serwować można go także w wersji wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. 

Z podanej poniżej ilości składników uzyskamy 1 okrągłą pizzę o średnicy około 30 cm lub 1 prostokątną pizzę pieczoną na blasze o wymiarach mniej więcej 29 x 42 cm.

 

Pizza z czerwoną papryką i boczniakami – składniki

 

Ciasto

125 g mąki pszennej zwykłej

125 g mąki pszennej pełnoziarnistej

25 g świeżych drożdży

pół łyżeczki cukru

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka oliwy z oliwek

125 ml ciepłej wody 

 

Sos

pół puszki krojonych pomidorów

pół łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 ząbek czosnku

pół łyżeczki cukru

pół łyżeczki suszonej bazylii

1 łyżeczka oliwy z oliwek

szczypta pieprzu cayenne

szczypta soli

 

Obłożenie

1 duża czerwona papryka

250 g boczniaków

50 g sera żółtego (opcjonalnie)

 

 

Pizza z czerwoną papryką i boczniakami – sposób przyrządzenia

 

1. Mąkę przesiać, dodać pokruszone drożdże, cukier, sól, oliwę z oliwek i ciepłą wodę, ewentualnie wodę z mlekiem w proporcji 1:1. Wyrobić ciasto. Jeżeli będzie taka potrzeba i ciasto będzie się kleiło lub będzie zbyt twarde, można dodać więcej mąki lub płynu. Po wyrobieniu ciasto odstawić do wyrośnięcia na minimum dwie godziny.

 

2. W małym garnku połączyć wszystkie składniki sosu za wyjątkiem oliwy z oliwek. Gotować około 10 minut na małym ogniu. Zmiksować. Dodać oliwę z oliwek. Sprawdzić smak i ewentualnie dosmaczyć jeszcze odrobiną soli.

 

3. Z czerwonej papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w paski. Boczniaki oczyścić i porwać lub pokroić na mniejsze kawałki.

 

4. Paprykę z boczniakami obsmażać na oliwie z oliwek przez 1-2 minuty, przyprószone odrobiną soli i pieprzu.

 

5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. 

 

6. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiać przez 1-2 minuty. Następnie rozwałkować na placek o grubości mniej więcej 1 cm. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną blachę. 

 

7. Wierzch pizzy posmarować sosem, opcjonalnie posypać startym żółtym serem i obłożyć czerwoną papryką przesmażoną z boczniakami. 

 

8. Pizzę zapiekać przez około 12-15 minut w zależności od grubości ciasta i rodzaju piekarnika. Bardzo dobrze smakuje podana ze świeżą rukolą.