17 właściwości zdrowotnych i leczniczych czosnku
Nazywany naturalnym antybiotykiem czosnek jest przykładem geniuszu i doskonałości natury. Znany ludzkości jako środek leczniczy od kilku tysięcy lat. Dotychczas doliczono się kilkudziesięciu zdrowotnych i leczniczych właściwości tej rośliny. Wyjątkowo skuteczny w zwalczaniu chorobotwórczych bakterii, wirusów, pasożytów i grzybów.
Jest źródłem około dwustu czynnych biologicznie substancji, między innymi witaminy C, witaminy B6, witaminy B1, witaminy B2, witaminy B3, witaminy K, kwasu pantotenowego, manganu, selenu, wapnia, fosforu, miedzi, potasu, żelaza, cynku, magnezu, kwercetyny, antocyjanów, wolnych aminokwasów (m.in. cysteiny, argininy, metioniny, treoniny) i organicznych związków siarki, z których kluczową rolę odgrywa allicyna. Związek ten tworzy się w wyniku reakcji dwóch innych związków – alliiny i allinazy zachodzącej podczas miażdżenia lub krojenia pojedynczych ząbków. To allicyna odpowiada za charakterystyczny, intensywny zapach rośliny i znaczną część jej leczniczych właściwości.
1. Czosnek wzmacnia odporność organizmu
Obecne w nim związki siarki wykazują silne działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Witamina C, selen, cynk, miedź, mangan, kwercetyna i antocyjany chronią układ immunologiczny przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dodatkowo cynk, oprócz pełnienia roli przeciwutleniacza, uczestniczy także w procesie dojrzewania limfocytów. Są to komórki układu odpornościowego odpowiedzialne za rozpoznanie i likwidację antygenów, np. wirusów. Do wytworzenia przez limfocyty przeciwciał niezbędna jest witamina B6, także obecna w roślinie.
Czosnek zaliczany jest także do naturalnych prebiotyków, czyli substancji, które stymulują namnażanie bakterii probiotycznych, dzięki czemu wzmacniają układ odpornościowy.
2. Czosnek obniża ciśnienie krwi
Zapobiega w ten sposób wystąpieniu nadciśnienia tętniczego, które prowadzi do niekorzystnych i potencjalnie niebezpiecznych zmian w narządach, szczególnie sercu, naczyniach krwionośnych, mózgu. Spadek ciśnienia występuje nie tylko u osób z nieleczonym nadciśnieniem. Jak wykazali australijscy lekarze, czosnek pomaga także tym chorym, u których pomimo stosowania konwencjonalnych leków obniżających ciśnienie, pozostaje ono nadal podwyższone. U osób zdrowych spadek ciśnienia po jego spożyciu jest nieznaczny.
3. Czosnek wspomaga leczenie gruźlicy
Zawarte w roślinie lotne fitoncydy potrafią zniszczyć prątki gruźlicy w czasie krótszym, niż posiadający silne właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne fenol. Jego stosowanie w przypadku choroby należy jednak skonsultować z lekarzem, by niechcący nie zakłócić działania antybiotyków syntetycznych.
4. Czosnek obniża poziom cholesterolu we krwi
Redukuje on stężenie niebezpiecznej dla zdrowia frakcji LDL cholesterolu, jednocześnie pozostawiając bez zmian poziom HDL ( “dobrego” cholesterolu). Przeciwdziała w ten sposób rozwojowi miażdżycy, której konsekwencją są zawały serca, udary mózgu oraz przewlekłe niedokrwienie kończyn dolnych.
5. Czosnek pomaga w leczeniu cukrzycy
Zawiera w swoim składzie aliksynę i wanad. Związki te zdaniem japońskich naukowców potrafią imitować działanie insuliny i z powodzeniem znacząco obniżyć poziom glukozy we krwi, zarówno w cukrzycy typu I, jak i typu II. Dlatego osoby ze skłonnością do hipoglikemii (zbyt niskiego poziomu cukru we krwi) oraz chorzy przyjmujący zastrzyki insulinowe, powinny ze spożyciem tego warzywa uważać.
6. Czosnek niszczy pasożyty jelitowe
W medycynie ludowej stosowany od dawna w celu odrobaczenia zainfekowanego organizmu. Szczególnie skuteczny w walce z glistą ludzką, tasiemcem, włosogłówką i owsikami. W przypadku tych ostatnich pełni także funkcję profilaktyczną, zapobiegając powtórnym zakażeniom.
7. Czosnek pomaga w profilaktyce antynowotworowej
Jego spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre typy nowotworów: okrężnicy, jamy ustnej, przełyku, jelita grubego, jajników, żołądka, prostaty, nerek. Naukowcy znaleźli także dowody na pozytywne działanie czosnku nie tylko w procesie zapobiegania, ale i leczenia nowotworów. Przykładem jest złośliwy guz mózgu, tzw. glejak. Odkryto, że organiczne związki siarki obecne w roślinie (DAS, DADS, DATS) aktywnie zwalczają komórki nowotworowe mózgu i zapobiegają wzrostowi tego guza.
8. Czosnek oczyszcza wątrobę
Związki zawarte w czosnku aktywują enzymy wątrobowe i pomagają usunąć z organizmu toksyny. Należy jednak pamiętać, że spożywany w nadmiarze może wywołać efekt odwrotny i doprowadzić do podrażnienia wątroby lub nawet jej uszkodzenia. Za bezpieczną ilość uważa się maksymalnie 0.5 g na każdy kilogram ciała na dobę.