KUCHNIA

Ślimaczki z ciasta francuskiego z jabłkami i rodzynkami

 

Z ciasta francuskiego przygotowywać można zarówno słone, jak i słodkie potrawy, co czyni je jednym z bardziej uniwersalnych ciast. A ponieważ dobrze się mrozi i jest ogólnodostępne w sprzedaży, warto trzymać w zamrażalniku co najmniej jego jeden arkusz, by w razie potrzeby, np. wizyty niezapowiedzianych gości, zawsze było pod ręką.

 

Ślimaczki z ciasta francuskiego z jabłkami i rodzynkami – składniki

 

1 arkusz ciasta francuskiego o rozmiarze XXL

3 jabłka

30 g rodzynek

20 g cukru waniliowego

120 ml soku pomarańczowego

20 ml mleka

1 jajko

pół łyżeczki cynamonu

szczypta imbiru

szczypta kardamonu

 

Ślimaczki z ciasta francuskiego z jabłkami i rodzynkami – sposób przyrządzenia

 

1. Rodzynki zalej 100 ml soku pomarańczowego, wymieszaj i odstaw na godzinę. Po upływie tego czasu dokładnie je odcedź.

Jeżeli rodzynki są duże, przekrój je na pół.

 

2. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Dodaj resztą soku pomarańczowego i wymieszaj.

 

3. Jabłka połącz z rodzynkami. Dodaj cukier waniliowy, cynamon, imbir i kardamon. Starannie wymieszaj.

 

4. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i delikatnie rozwałkuj jego zagięte krawędzie.

 

5. Na całej powierzchni ciasta rozprowadź równomiernie farsz.

 

6. Ciasto zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokrój na krążki o grubości mniej więcej 1,5 cm.

 

7. Jajko roztrzep z mlekiem.

 

8. Ślimaczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi i posmaruj mieszaniną jajka z mlekiem.

 

9. Ślimaczki włóż do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut.

 

VERDUM.PL używa jedynie niezbędnych do funkcjonowania witryny plików cookie. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookie oznacza zgodę na ich użycie. Jeśli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki lub opuść stronę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję pliki cookie