Ślimaczki z ciasta francuskiego z jabłkami i rodzynkami
Z ciasta francuskiego przygotowywać można zarówno słone, jak i słodkie potrawy, co czyni je jednym z bardziej uniwersalnych ciast. A ponieważ dobrze się mrozi i jest ogólnodostępne w sprzedaży, warto trzymać w zamrażalniku co najmniej jego jeden arkusz, by w razie potrzeby, np. wizyty niezapowiedzianych gości, zawsze było pod ręką.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z jabłkami i rodzynkami – składniki
1 arkusz ciasta francuskiego o rozmiarze XXL
3 jabłka
30 g rodzynek
20 g cukru waniliowego
120 ml soku pomarańczowego
20 ml mleka
1 jajko
pół łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
szczypta kardamonu
Ślimaczki z ciasta francuskiego z jabłkami i rodzynkami – sposób przyrządzenia
1. Rodzynki zalej 100 ml soku pomarańczowego, wymieszaj i odstaw na godzinę. Po upływie tego czasu dokładnie je odcedź.
Jeżeli rodzynki są duże, przekrój je na pół.
2. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Dodaj resztą soku pomarańczowego i wymieszaj.
3. Jabłka połącz z rodzynkami. Dodaj cukier waniliowy, cynamon, imbir i kardamon. Starannie wymieszaj.
4. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i delikatnie rozwałkuj jego zagięte krawędzie.
5. Na całej powierzchni ciasta rozprowadź równomiernie farsz.
6. Ciasto zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokrój na krążki o grubości mniej więcej 1,5 cm.
7. Jajko roztrzep z mlekiem.
8. Ślimaczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi i posmaruj mieszaniną jajka z mlekiem.
9. Ślimaczki włóż do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut.