Ciasteczka Ricciarelli

 

Ricciarelli to włoskie migdałowe ciasteczka serwowane tradycyjnie z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Ich korzenie sięgają XIV-wiecznej Sieny. Cechują się tym, że w środku są miękkie i łagodnie ciągnące się, a z zewnątrz chrupkie i kruche.

 

Ciasteczka Ricciarelli – składniki

 

500 g cukru pudru

300 g mąki migdałowej drobnej

3 białka jaj o rozmiarze L

pół łyżeczki ekstraktu migdałowego

pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

starta skórka z małej cytryny

 

Ciasteczka Ricciarelli – sposób przyrządzenia

 

1. Białka jaj ubij na sztywno.

 

2. Cukier puder podziel na trzy części – 300 g, 150 g i 50 g.

 

3. Część cukru pudru (300 g) wymieszaj z mąką migdałową.

 

4. Do ubitych białek dodaj mieszaninę mąki migdałowej z cukrem pudrem, startą skórkę cytrynową oraz ekstrakt waniliowy i ekstrakt migdałowy.

 

5. Masę bardzo delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą, przykryj i odstaw do lodówki na kilka, a jeszcze lepiej na kilkanaście godzin.

 

6. Na stolnicy rozsyp cukier puder (150 g).

 

7. Schłodzone ciasto wyłóż na stolnicę wysypaną cukrem pudrem i uformuj w dwa wałki.

Wałki pokrój na równej wielkości kawałki.

Każdy kawałek obtocz w cukrze pudrze.

Ciastka delikatnie spłaszcz, aby miały mniej więcej 1 cm grubości i nadaj im okrągły kształt.

Możesz też ciąć ciasto na skos i uformować ciasteczka zbliżone w kształcie do rombów.

 

8. Ciastka przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posyp pozostałym cukrem pudrem.

 

9. Ciastka piecz na środkowej półce piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C przez około 18-20 minut lub w temperaturze 160°C przez około 16-18 minut, w zależności od ich wielkości.

 

10. Po upieczeniu ciastka będą miękkie. Pozostaw je na kilka godzin, by stwardniały.

Podawaj z kawą, herbatą lub kakao.