Ciasteczka Ricciarelli
Ricciarelli to włoskie migdałowe ciasteczka serwowane tradycyjnie z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Ich korzenie sięgają XIV-wiecznej Sieny. Cechują się tym, że w środku są miękkie i łagodnie ciągnące się, a z zewnątrz chrupkie i kruche.
Ciasteczka Ricciarelli – składniki
500 g cukru pudru
300 g mąki migdałowej drobnej
3 białka jaj o rozmiarze L
pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
starta skórka z małej cytryny
Ciasteczka Ricciarelli – sposób przyrządzenia
1. Białka jaj ubij na sztywno.
2. Cukier puder podziel na trzy części – 300 g, 150 g i 50 g.
3. Część cukru pudru (300 g) wymieszaj z mąką migdałową.
4. Do ubitych białek dodaj mieszaninę mąki migdałowej z cukrem pudrem, startą skórkę cytrynową oraz ekstrakt waniliowy i ekstrakt migdałowy.
5. Masę bardzo delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą, przykryj i odstaw do lodówki na kilka, a jeszcze lepiej na kilkanaście godzin.
6. Na stolnicy rozsyp cukier puder (150 g).
7. Schłodzone ciasto wyłóż na stolnicę wysypaną cukrem pudrem i uformuj w dwa wałki.
Wałki pokrój na równej wielkości kawałki.
Każdy kawałek obtocz w cukrze pudrze.
Ciastka delikatnie spłaszcz, aby miały mniej więcej 1 cm grubości i nadaj im okrągły kształt.
Możesz też ciąć ciasto na skos i uformować ciasteczka zbliżone w kształcie do rombów.
8. Ciastka przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posyp pozostałym cukrem pudrem.
9. Ciastka piecz na środkowej półce piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C przez około 18-20 minut lub w temperaturze 160°C przez około 16-18 minut, w zależności od ich wielkości.
10. Po upieczeniu ciastka będą miękkie. Pozostaw je na kilka godzin, by stwardniały.
Podawaj z kawą, herbatą lub kakao.