Ciasteczka z migdałową nutą

 

Deser wzorowany jest na słynnych ciasteczkach Linzer. Są to złożone ze sobą dwa ciastka, przełożone dżemem lub konfiturą, z których w jednym wycięty został otwór przez który widoczny jest owocowy przetwór. Ciastka obficie posypuje się cukrem pudrem.

W przepisie proponujemy użycie dżemu lub konfitury z wiśni lub leśnej jagody. Można sięgnąć także po inne ulubione przetwory, np. dżem brzoskwiniowy, morelowy lub truskawkowy.

Do ciastek dodać można jeden rodzaj dżemu, albo wykorzystać kilka różnych, co nie tylko podniesie walory smakowe deseru, ale również wizualne. 

 

Ciasteczka z migdałową nutą – składniki

 

265 g mąki pszennej typu 450 lub 500

200 g masła o zawartości tłuszczu 82%

175 g drobnego białego cukru

150 g dżemu lub konfitury z wiśni lub jagody leśnej

30 g mąki migdałowej

15 g cukru pudru + cukier do posypania ciastek

2 jajka o rozmiarze M

1 gram soli

 

Ciasteczka z migdałową nutą – sposób przyrządzenia

 

1. Masło wyciągnij z lodówki na co najmniej pół godziny przed przystąpieniem do przygotowywania ciastek.

 

2. Do mąki pszennej dodaj sól. Starannie wymieszaj.

 

3. Białka oddziel od żółtek. 

 

4. Kiedy masło lekko już zmiękło, pokrój je w mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj 125 g białego cukru.

 

5. Za pomocą robota kuchennego utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę.

 

6. Do masy maślanej dodaj żółtka, cały czas miksując. Następnie powoli, małymi partiami dodawaj mąkę wymieszaną z solą.

 

7. Z powstałej masy rękoma uformuj kulę. Włóż ją pod przykryciem na godzinę do lodówki.

 

8. Ubij pianę z białek.

 

9. Mąkę migdałową wymieszaj z 50 g białego drobnego cukru.

Kupując mąkę migdałową zwróć uwagę, by miała w swoim składzie wyłącznie migdały.

 

10. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C.

 

11. Na stolnicy rozsyp cukier puder (15 g). Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 4 mm.

 

12. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą foremek wytnij ciastka, połowę z otworami w kształcie gwiazdki, serca, koła itp.

Jeżeli nie posiadasz specjalnych foremek z otworami, użyj do wycinania okienek np. nakrętki.

 

13. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

 

14. Każde ciastko za pomocą pędzla posmaruj ubitą pianą z białek, a następnie oprósz mąką migdałową wymieszaną z cukrem.

 

15. Blachę z ciastkami umieść na środkowej półce rozgrzanego piekarnika. Ciastka piecz przez około 10 minut. Podany czas jest orientacyjny – w zależności od grubości pieczonych ciastek, może się wydłużyć lub skrócić.

 

16. Po upieczeniu ciastka odstaw do całkowitego ostygnięcia.

 

17. Połowę ciastek (ciastka z otworami) oprósz cukrem pudrem. Na środku pozostałych ciastek (ciastka bez otworów) wyłóż niewielką ilość dżemu lub konfitury. Ciastka złóż, delikatnie dociskając, by dżem nie wypłynął.