KUCHNIA

Prosty deser z jabłkiem i jogurtem

 

Jogurt z owocami to nie tylko prosty w przygotowaniu, ale także smaczny i pożywny deser.

Jabłka w przepisie zastąpić można innymi owocami, np. brzoskwiniami. Można też zamiast jednego rodzaju owoców, użyć kilka różnych, np. gruszki i banany. Owoce niekoniecznie trzeba też smażyć.

Przedstawiona w przepisie ilość składników wystarczy na przygotowanie dwóch porcji deseru.

 

Prosty deser z jabłkiem i jogurtem – składniki

 

3 duże twarde jabłka

500 ml gęstego jogurtu

2 łyżki soku pomarańczowego

2 łyżeczki miodu wielokwiatowego

pół łyżeczki cynamonu

szczypta imbiru

szczypta gałki muszkatołowej

25 g masła

bita śmietana (do dekoracji)

 

Prosty deser z jabłkiem i jogurtem – sposób przyrządzenia

 

1. Jabłka dokładnie myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę. Jeśli chcemy, możemy obrać je także ze skórki.

 

2. Na dużej patelni lub w rondlu roztapiamy masło.

 

3. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy pokrojone jabłka i smażymy przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

 

4. Następnie dodajemy cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sok pomarańczowy. Dokładnie mieszamy i smażymy kolejne dwie minuty.

 

5. Usmażone jabłka przekładamy do miseczki, dodajemy miód wielokwiatowy, mieszamy. Odstawiamy na kilka minut.

 

6. Na dno odpowiednio dużych pucharków wykładamy warstwę jabłek i zalewamy ją jogurtem. Czynności te powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę stanowić powinny jabłka.

 

7. Deser dekorujemy kleksem bitej śmietany oprószonej cynamonem. 

VERDUM.PL używa jedynie niezbędnych do funkcjonowania witryny plików cookie. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookie oznacza zgodę na ich użycie. Jeśli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki lub opuść stronę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję pliki cookie