Prosty deser z jabłkiem i jogurtem
Jogurt z owocami to nie tylko prosty w przygotowaniu, ale także smaczny i pożywny deser.
Jabłka w przepisie zastąpić można innymi owocami, np. brzoskwiniami. Można też zamiast jednego rodzaju owoców, użyć kilka różnych, np. gruszki i banany. Owoce niekoniecznie trzeba też smażyć.
Przedstawiona w przepisie ilość składników wystarczy na przygotowanie dwóch porcji deseru.
Prosty deser z jabłkiem i jogurtem – składniki
3 duże twarde jabłka
500 ml gęstego jogurtu
2 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
pół łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
25 g masła
bita śmietana (do dekoracji)
Prosty deser z jabłkiem i jogurtem – sposób przyrządzenia
1. Jabłka dokładnie myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę. Jeśli chcemy, możemy obrać je także ze skórki.
2. Na dużej patelni lub w rondlu roztapiamy masło.
3. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy pokrojone jabłka i smażymy przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
4. Następnie dodajemy cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sok pomarańczowy. Dokładnie mieszamy i smażymy kolejne dwie minuty.
5. Usmażone jabłka przekładamy do miseczki, dodajemy miód wielokwiatowy, mieszamy. Odstawiamy na kilka minut.
6. Na dno odpowiednio dużych pucharków wykładamy warstwę jabłek i zalewamy ją jogurtem. Czynności te powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę stanowić powinny jabłka.
7. Deser dekorujemy kleksem bitej śmietany oprószonej cynamonem.