Prosty deser z jabłkiem i jogurtem

 

Jogurt z owocami to nie tylko prosty w przygotowaniu, ale także smaczny i pożywny deser.

Jabłka w przepisie zastąpić można innymi owocami, np. brzoskwiniami. Można też zamiast jednego rodzaju owoców, użyć kilka różnych, np. gruszki i banany. Owoce niekoniecznie trzeba też smażyć.

Przedstawiona w przepisie ilość składników wystarczy na przygotowanie dwóch porcji deseru.

 

Prosty deser z jabłkiem i jogurtem – składniki

 

3 duże twarde jabłka

500 ml gęstego jogurtu

2 łyżki soku pomarańczowego

2 łyżeczki miodu wielokwiatowego

pół łyżeczki cynamonu

szczypta imbiru

szczypta gałki muszkatołowej

25 g masła

bita śmietana (do dekoracji)

 

Prosty deser z jabłkiem i jogurtem – sposób przyrządzenia

 

1. Jabłka dokładnie myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę. Jeśli chcemy, możemy obrać je także ze skórki.

 

2. Na dużej patelni lub w rondlu roztapiamy masło.

 

3. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy pokrojone jabłka i smażymy przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

 

4. Następnie dodajemy cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sok pomarańczowy. Dokładnie mieszamy i smażymy kolejne dwie minuty.

 

5. Usmażone jabłka przekładamy do miseczki, dodajemy miód wielokwiatowy, mieszamy. Odstawiamy na kilka minut.

 

6. Na dno odpowiednio dużych pucharków wykładamy warstwę jabłek i zalewamy ją jogurtem. Czynności te powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę stanowić powinny jabłka.

 

7. Deser dekorujemy kleksem bitej śmietany oprószonej cynamonem.