Jak zrobić chlebki pita – przepis podstawowy
Chlebki pita podawać można na dwa sposoby – wypełniając ich wnętrze dowolnym nadzieniem, dzięki czemu spożywać je można nie tylko podczas posiłków domu, ale także zabierać je można ze sobą za zewnątrz, do pracy, szkoły czy na wycieczkę, lub dzieląc je na mniejsze kawałki i podając na przyjęciach z sosami i dipami, np. z hummusem.
Chlebki pita można mrozić. W zamrażarce mogą przebywać nawet kilka miesięcy. Dlatego warto przygotować ich większą ilość, zamrozić i wykorzystywać, kiedy będą nam potrzebne.
W przepisie poniżej przedstawiamy dwa sposoby przygotowania chlebków pita – smażone na patelni żeliwnej lub pieczone w piekarniku.
Chlebki pita – składniki
90 dag mąki pszennej
14 g suszonych drożdży instant
500 ml ciepłej wody
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
Chlebki pita – sposób przyrządzenia
1. Przesiej kilkakrotnie mąkę przez sito, aby ją napowietrzyć. Przesiewanie pomaga składnikom ciasta lepiej się połączyć, dzięki niemu wypieki stają się bardziej pulchne.
2. Połącz ciepłą wodę z suszonymi drożdżami, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut. Pamiętaj, by woda miała właściwą temperaturę – nie była ani zbyt gorąca, ani zbyt chłodna.
3. Do mąki dodaj wodę z drożdżami, sól, cukier i trzy łyżki oliwy z oliwek. Składniki ciasta dokładnie wymieszaj i wyrabiaj przez około dziesięć minut. Jeżeli ciasto klei się, możesz dodać trochę więcej mąki.
4. Gdy ciasto jest już odpowiednio wyrobione posmaruj je pozostałą łyżką oliwy z oliwek i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2-3 godziny, aż znacznie zwiększy swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrabiaj przez około minutę.
6. Gotowe ciasto uformowane w kulę przełóż na wysypany mąką blat, spłaszcz i podziel na 12-16 części równych części.
7. Każdą z części ciasta rozwałkuj na placek o grubości mniej więcej 6-8 mm nadając mu okrągły kształt. Jeśli ciasto będzie zbyt grube w chlebkach może nie utworzyć się charakterystyczna dla pity kieszonka, z kolei jeśli będzie zbyt cienkie trudno będzie napełnić je farszem. Po rozwałkowaniu placki odstaw na kwadrans do wyrośnięcia.
8. Rozgrzej żeliwną patelnię i natłuść ją olejem. Przełóż placek na patelnię i smaż na średnim ogniu przez około 20-40 sekund. Odwróć i smaż z drugiej strony przez około 60-90 sekund. Odwróć ponownie i smaż jeszcze kolejne 60-90 sekund, aż pita będzie gotowa. Podany czas smażenia jest orientacyjny i zależy od nagrzania patelni oraz wielkości i grubości placków.
9. Jeżeli wolisz chlebki pita pieczone, a nie smażone rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz je przez około 10-12 minut, aż placki ulegną wybrzuszeniu.