Czy to jeszcze nadwaga, czy już otyłość – sprawdź zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie

 

Dbanie o prawidłową masę ciała stanowi istotny element profilaktyki zdrowotnej. Zarówno nadmiar, jak i niedobór kilogramów jest czynnikiem ryzyka rozwoju wielu chorób i prowadzić może do poważnych problemów ze zdrowiem, których konsekwencją jest często przedwczesna śmierć.

Dlatego warto regularnie sprawdzać i na bieżąco korygować wagę ciała. Pomogą nam w tym wskaźnik masy ciała BMI i kontrola obwodu pasa.

 

BMI

BMI (z ang. Body Mass Index) to wskaźnik masy ciała opracowany przez belgijskiego matematyka Adolfa Queteleta wyliczany na podstawie wzrostu i wagi. Na cześć twórcy nazywany bywa także wskaźnikiem Queteleta. Ideę BMI jako metody kontroli wagi spopularyzował w 1972 roku amerykański fizjolog zajmujący się wpływem sposobu odżywiania na zdrowie Ancel Keys.

BMI oblicza się dzieląc masę ciała podaną w kilogramach przez wzrost wyrażony w metrach podniesiony do potęgi drugiej.

BMI = kg/

 

Zakresami wartości wskaźnika BMI posługiwać się mogą osoby dorosłe o przeciętnej masie mięśniowej. Nie powinien być jednak brany pod uwagę do oceny zawartości tkanki tłuszczowej w organizmach dzieci w okresie wzrostu, kobiet w ciąży oraz osób o rozbudowanej muskulaturze lub przeciwnie – o bardzo małej masie mięśniowej.

 

Zakresy wartości BMI według Światowej Organizacji Zdrowia

 

Wygłodzenie  < 16.0

Wychudzenie   16.0 – 16.9

Niedowaga   17.0 – 18.4

Wartość prawidłowa   18.5 – 24.9

Nadwaga   25.0 – 29.9

Otyłość stopień I   30.0 – 34.9

Otyłość stopień II (otyłość kliniczna)   35.0 – 39.9

Otyłość stopień III (otyłość skrajna)  ≥ 40.0

 

Wadą wskaźnika BMI jest to, że nie uwzględnia on odrębnej budowy naszych ciał. Możemy mieć prawidłową wartość wskaźnika BMI, a mimo to cierpieć na problemy ze zdrowiem. Powodem tego mogą być nieodpowiednie proporcje tłuszczu do mięśni oraz niekorzystne miejsca lokalizacji tkanki tłuszczowej w organizmie. Dlatego oprócz wskaźnika BMI powinniśmy zwrócić uwagę na jeszcze jeden pomiar – obwód pasa.

 

Obwód pasa

Rosnący obwód pasa prowadzi do rozwoju najgroźniejszego dla zdrowia typu otyłości – otyłości brzusznej. Nadmiar tkanki tłuszczowej gromadzący się w pobliżu ważnych narządów ciała (serca, nerek i organów układu pokarmowego) zwiększa wyraźnie ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy typu II i niektórych rodzajów nowotworów – między innymi raka jelita grubego, trzustki, wątroby i nerki. Możliwym powikłaniem otyłości brzusznej są także choroby narządu ruchu.

 

Otyłość stopień I

kobiety  ≥ 80 cm

mężczyźni  ≥ 94 cm

Otyłość stopień II

kobiety  ≥ 88 cm

mężczyźni  ≥ 102 cm

 

Pomiar obwodu pasa nie jest miarodajnym źródłem informacji, czy wewnątrz jamy brzusznej odłożył się nadmiar tłuszczu w przypadku kobiet w ciąży, dzieci i osób cierpiących na schorzenia powodujące powiększenie brzucha.

 

Podsumowanie

Znaczenie dla zdrowia ma nie tylko masa naszego ciała, ale także to, gdzie w organizmie zbiera się tkanka tłuszczowa. Dodatkowe kilogramy na pośladkach, udach czy ramionach nie są tak niebezpieczne jak otłuszczony brzuch. Dlatego oprócz kontroli wagi powinniśmy także regularnie sprawdzać obwód naszego pasa.