ZDROWIE & URODA

Czy to jeszcze nadwaga, czy już otyłość – sprawdź zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie

 

Dbanie o prawidłową masę ciała stanowi istotny element profilaktyki zdrowotnej. Zarówno nadmiar, jak i niedobór kilogramów jest czynnikiem ryzyka rozwoju wielu chorób i prowadzić może do poważnych problemów ze zdrowiem, których konsekwencją jest często przedwczesna śmierć.

Dlatego warto regularnie sprawdzać i na bieżąco korygować wagę ciała. Pomogą nam w tym wskaźnik masy ciała BMI i kontrola obwodu pasa.

 

BMI

BMI (z ang. Body Mass Index) to wskaźnik masy ciała opracowany przez belgijskiego matematyka Adolfa Queteleta wyliczany na podstawie wzrostu i wagi. Na cześć twórcy nazywany bywa także wskaźnikiem Queteleta. Ideę BMI jako metody kontroli wagi spopularyzował w 1972 roku amerykański fizjolog zajmujący się wpływem sposobu odżywiania na zdrowie Ancel Keys.

BMI oblicza się dzieląc masę ciała podaną w kilogramach przez wzrost wyrażony w metrach podniesiony do potęgi drugiej.

BMI = kg/

 

Zakresami wartości wskaźnika BMI posługiwać się mogą osoby dorosłe o przeciętnej masie mięśniowej. Nie powinien być jednak brany pod uwagę do oceny zawartości tkanki tłuszczowej w organizmach dzieci w okresie wzrostu, kobiet w ciąży oraz osób o rozbudowanej muskulaturze lub przeciwnie – o bardzo małej masie mięśniowej.

 

Zakresy wartości BMI według Światowej Organizacji Zdrowia

 

Wygłodzenie  < 16.0

Wychudzenie   16.0 – 16.9

Niedowaga   17.0 – 18.4

Wartość prawidłowa   18.5 – 24.9

Nadwaga   25.0 – 29.9

Otyłość stopień I   30.0 – 34.9

Otyłość stopień II (otyłość kliniczna)   35.0 – 39.9

Otyłość stopień III (otyłość skrajna)  ≥ 40.0

 

Wadą wskaźnika BMI jest to, że nie uwzględnia on odrębnej budowy naszych ciał. Możemy mieć prawidłową wartość wskaźnika BMI, a mimo to cierpieć na problemy ze zdrowiem. Powodem tego mogą być nieodpowiednie proporcje tłuszczu do mięśni oraz niekorzystne miejsca lokalizacji tkanki tłuszczowej w organizmie. Dlatego oprócz wskaźnika BMI powinniśmy zwrócić uwagę na jeszcze jeden pomiar – obwód pasa.

 

Obwód pasa

Rosnący obwód pasa prowadzi do rozwoju najgroźniejszego dla zdrowia typu otyłości – otyłości brzusznej. Nadmiar tkanki tłuszczowej gromadzący się w pobliżu ważnych narządów ciała (serca, nerek i organów układu pokarmowego) zwiększa wyraźnie ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy typu II i niektórych rodzajów nowotworów – między innymi raka jelita grubego, trzustki, wątroby i nerki. Możliwym powikłaniem otyłości brzusznej są także choroby narządu ruchu.

 

Otyłość stopień I

kobiety  ≥ 80 cm

mężczyźni  ≥ 94 cm

Otyłość stopień II

kobiety  ≥ 88 cm

mężczyźni  ≥ 102 cm

 

Pomiar obwodu pasa nie jest miarodajnym źródłem informacji, czy wewnątrz jamy brzusznej odłożył się nadmiar tłuszczu w przypadku kobiet w ciąży, dzieci i osób cierpiących na schorzenia powodujące powiększenie brzucha.

 

Podsumowanie

Znaczenie dla zdrowia ma nie tylko masa naszego ciała, ale także to, gdzie w organizmie zbiera się tkanka tłuszczowa. Dodatkowe kilogramy na pośladkach, udach czy ramionach nie są tak niebezpieczne jak otłuszczony brzuch. Dlatego oprócz kontroli wagi powinniśmy także regularnie sprawdzać obwód naszego pasa.

 

VERDUM.PL używa jedynie niezbędnych do funkcjonowania witryny plików cookie. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookie oznacza zgodę na ich użycie. Jeśli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki lub opuść stronę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję pliki cookie