Czy to jeszcze nadwaga, czy już otyłość – sprawdź zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie
Dbanie o prawidłową masę ciała stanowi istotny element profilaktyki zdrowotnej. Zarówno nadmiar, jak i niedobór kilogramów jest czynnikiem ryzyka rozwoju wielu chorób i prowadzić może do poważnych problemów ze zdrowiem, których konsekwencją jest często przedwczesna śmierć.
Dlatego warto regularnie sprawdzać i na bieżąco korygować wagę ciała. Pomogą nam w tym wskaźnik masy ciała BMI i kontrola obwodu pasa.
BMI
BMI (z ang. Body Mass Index) to wskaźnik masy ciała opracowany przez belgijskiego matematyka Adolfa Queteleta wyliczany na podstawie wzrostu i wagi. Na cześć twórcy nazywany bywa także wskaźnikiem Queteleta. Ideę BMI jako metody kontroli wagi spopularyzował w 1972 roku amerykański fizjolog zajmujący się wpływem sposobu odżywiania na zdrowie Ancel Keys.
BMI oblicza się dzieląc masę ciała podaną w kilogramach przez wzrost wyrażony w metrach podniesiony do potęgi drugiej.
BMI = kg/m²
Zakresami wartości wskaźnika BMI posługiwać się mogą osoby dorosłe o przeciętnej masie mięśniowej. Nie powinien być jednak brany pod uwagę do oceny zawartości tkanki tłuszczowej w organizmach dzieci w okresie wzrostu, kobiet w ciąży oraz osób o rozbudowanej muskulaturze lub przeciwnie – o bardzo małej masie mięśniowej.
Zakresy wartości BMI według Światowej Organizacji Zdrowia
Wygłodzenie < 16.0
Wychudzenie 16.0 – 16.9
Niedowaga 17.0 – 18.4
Wartość prawidłowa 18.5 – 24.9
Nadwaga 25.0 – 29.9
Otyłość stopień I 30.0 – 34.9
Otyłość stopień II (otyłość kliniczna) 35.0 – 39.9
Otyłość stopień III (otyłość skrajna) ≥ 40.0
Wadą wskaźnika BMI jest to, że nie uwzględnia on odrębnej budowy naszych ciał. Możemy mieć prawidłową wartość wskaźnika BMI, a mimo to cierpieć na problemy ze zdrowiem. Powodem tego mogą być nieodpowiednie proporcje tłuszczu do mięśni oraz niekorzystne miejsca lokalizacji tkanki tłuszczowej w organizmie. Dlatego oprócz wskaźnika BMI powinniśmy zwrócić uwagę na jeszcze jeden pomiar – obwód pasa.
Obwód pasa
Rosnący obwód pasa prowadzi do rozwoju najgroźniejszego dla zdrowia typu otyłości – otyłości brzusznej. Nadmiar tkanki tłuszczowej gromadzący się w pobliżu ważnych narządów ciała (serca, nerek i organów układu pokarmowego) zwiększa wyraźnie ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy typu II i niektórych rodzajów nowotworów – między innymi raka jelita grubego, trzustki, wątroby i nerki. Możliwym powikłaniem otyłości brzusznej są także choroby narządu ruchu.
Otyłość stopień I
kobiety ≥ 80 cm
mężczyźni ≥ 94 cm
Otyłość stopień II
kobiety ≥ 88 cm
mężczyźni ≥ 102 cm
Pomiar obwodu pasa nie jest miarodajnym źródłem informacji, czy wewnątrz jamy brzusznej odłożył się nadmiar tłuszczu w przypadku kobiet w ciąży, dzieci i osób cierpiących na schorzenia powodujące powiększenie brzucha.
Podsumowanie
Znaczenie dla zdrowia ma nie tylko masa naszego ciała, ale także to, gdzie w organizmie zbiera się tkanka tłuszczowa. Dodatkowe kilogramy na pośladkach, udach czy ramionach nie są tak niebezpieczne jak otłuszczony brzuch. Dlatego oprócz kontroli wagi powinniśmy także regularnie sprawdzać obwód naszego pasa.