15 właściwości zdrowotnych i leczniczych awokado

 

Awokado posiada liczne właściwości lecznicze. Dzięki obecności cennych składników odżywczych zaliczane jest do superfoods, czyli żywności której spożywanie przynosi wyjątkowe korzyści zdrowotne. Awokado bogate jest w witaminę K, kwas foliowy, witaminę C, potas, kwas pantotenowy, witaminę B6, witaminę E, witaminę B3, miedź, witaminę B2, magnez, witaminę B1, fosfor, cynk, witaminę A, żelazo, kwasy omega-6 i omega-3. Jego wartość energetyczna to około 160 kcal w 100 gramach owocu.

 

1. Awokado stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi

Im więcej spożywamy soli nazywanej białym zabójcą, tym więcej powinno być w naszej diecie pokarmów równoważących jej szkodliwe działanie. Awokado zawiera aż 485 mg potasu w 100 gramach owocu. To więcej niż banan, który powszechnie uważany jest za jedno z najlepszych źródeł tego minerału. Obecność potasu pomaga w zachowaniu równowagi sodowo-potasowej. Jej zachwianie prowadzi do nadciśnienia, które przyśpiesza rozwój miażdżycy leżącej u podłoża chorób sercowo-naczyniowych.

 

2. Awokado wpływa na prawidłowe widzenie

Obecna w owocu luteina w następstwie jej spożywania gromadzi się w gałce ocznej. Jej wysoka podaż w diecie zmniejsza ryzyko rozwoju zaćmy starczej, zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD), zwyrodnienia barwnikowego siatkówki i wpływa na poprawę ostrości widzenia. Ważną rolę we właściwym funkcjonowaniu narządu wzroku odgrywają także witamina C, która ochrania fotoreceptory w oku oraz witamina A i witamina B2, które wpływają na proces widzenia po zmroku.

 

3. Awokado wzmacnia układ odpornościowy

Jedzenie awokado jest jednym z lepszych naturalnych sposobów podniesienia poziomu glutationu w organizmie. Glutation nazywany jest głównym przeciwutleniaczem  Wytwarzany jest on przez komórki organizmu z dostarczanych z zewnątrz substancji. Z wiekiem jego poziom ulega obniżeniu. Glutation stymuluje układ immunologiczny – wpływa na zwiększenie produkcji limfocytów i ich skuteczne działanie. Wraz z innymi antyoksydantami przeciwdziała uszkodzeniom wolnorodnikowym w wyniku których dochodzi do osłabienia odporności organizmu.

 

4. Awokado obniża poziom cholesterolu we krwi

Awokado jest jednym z najlepszych źródeł beta-sitosterolu. Jest to steroid roślinny, którego cząsteczki swoją budową molekularną i pełnionymi funkcjami wykazuje podobieństwo do cholesterolu. Beta-sitosterol posiada umiejętność łączenia się z receptorami cholesterolu i blokowania jego wchłaniania z przewodu pokarmowego. Przyczynia się także do poprawy stosunku frakcji HDL cholesterolu (“dobrego cholesterolu”) do frakcji LDL (“złego cholesterolu”). W 100 gramach awokado znajduje się około 75 mg beta-sitosterolu.

 

5. Awokado pobudza produkcję kolagenu

Wraz z wiekiem zmniejsza się zdolność organizmu do wytwarzania kolagenu. Jego deficyt wpływa na stan mięśni, stawów i kości. Obniża odporność, prowadzi do problemów ze wzrokiem. Powoduje utratę jędrności i elastyczności skóry oraz przyczynia się do powstawania zmarszczek. Dlatego tak ważne jest szukanie sposobów regeneracji włókien kolagenowych. Witamina C zwiększa syntezę kolagenu i wpływa na tworzenie prawidłowej struktury tego głównego białka tkanki łącznej. W awokado znajduje się jej stosunkowo dużo – 10 mg w 100 gramach owocu.

 

6. Awokado wspomaga organizm przed i w trakcie menstruacji

Witamina B6 łagodzi objawy PMS (Zespołu Napięcia Przedmiesiączkowego), pomaga w regulacji cyklu oraz obniża nasilenie bólu podczas menstruacji. Magnez działa rozkurczowo i rozluźniająco na mięśnie, co również prowadzi do osłabienia bólów menstruacyjnych. Witamina C wydłuża fazę lutealną cyklu miesiączkowego, czyli czas pomiędzy zakończeniem owulacji, a pojawieniem się następnego krwawienia. Pomaga to w razie potrzeby opóźnić wystąpienie okresu.

 

7. Awokado zapobiega powstaniu blaszki miażdżycowej

Szkodliwość cholesterolu w organizmie wynika nie tyle z jego ilości, ile przede wszystkim ze zdolności przylepiania się do wewnętrznych ścian naczyń krwionośnych. Istnieją osoby, których mają zapchane naczynia pomimo niskiego poziomu cholesterolu. Spowodowane jest działaniem homocysteiny – związku, który uszkadza śródbłonek naczyniowy powodując stan zapalny i ułatwiając osadzanie się niedużych nawet ilości cholesterolu. Awokado dzięki obecności witaminy B6 i kwasu foliowego pomaga przywrócić prawidłowy poziom homocysteiny we krwi.