Gofry chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku
W przypadku gofrów sukces w dużym stopniu zależy od sprzętu, którym dysponujemy. Jeżeli moc gofrownicy jest mniejsza niż 1000 W, gofry wychodzić mogą miękkie, wręcz gumiaste, bo ciasto nie tyle się w niej piecze, co raczej gotuje.
Na rynku dostępne są modele gofrownic nawet o mocy 2000 W, ale już przy 1300 W powinniśmy bez trudu uzyskać efekt, który nas usatysfakcjonuje.
Jednak nawet dysponując sprzętem o małej mocy nie jesteśmy na straconej pozycji. Chrupkość gofrom możemy nadać poprzez właściwe dobranie składników ciasta i odpowiedni sposób wykonania, tak jak w prezentowanym poniżej przepisie.
Gofry chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku – składniki
Składniki suche:
500 g mąki pszennej
200 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre:
600 ml kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego
5 średnich jajek
7 łyżek oleju rzepakowego
Dodatki
cukier puder
Gofry chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku – sposób wykonania
1. Mąkę pszenną, cukier, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną łączymy ze sobą.
2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, gdyż wtedy białka ubiją się szybciej.
3. Żółtka ucieramy z cukrem za pomocą miksera na kogel-mogel.
4. Utarte z cukrem żółtka, kefir, maślankę lub jogurt, olej rzepakowy i połączone składniki suche miksujemy razem przez około dwie minuty, aż powstanie jednolita masa.
5. Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie, kilkoma ruchami za pomocą łyżki mieszamy je z ciastem. Nie należy tej czynności przeciągać, by piana nie opadła.
6. Porcje ciasta nakładamy na rozgrzaną gofrownicę. W przypadku gofrownicy żeliwnej konieczne będzie jej wcześniejsze natłuszczenie. Jeżeli posiadamy gofrownicę z teflonową powłoką zabezpieczającą przez przywieraniem, nie ma takiej potrzeby.
7. Czas pieczenia zależy od mocy naszej gofrownicy i wielkości formy. Zazwyczaj wystarcza około trzech minut. Jeżeli dysponujemy gofrownicą o małej mocy, czas ten możemy wydłużyć, uważając jednak, by gofrów nie spalić.
8. Gofry studzimy na kratce lub stojaku do tostów, tak by mogły swobodnie odparować, nie zrobiły się zbyt miękkie i nabrały chrupkości.
9. Lekko przestudzone gofry posypujemy cukrem pudrem. Sposobów na ich podanie jest jednak nieskończenie wiele, np. gofry z bitą śmietaną z owocami lub ajerkoniakiem, z dżemem naszego wyboru, truskawkami polanymi rozpuszczoną czekoladą i inne.