Piernikowe babeczki z kremem
Jeżeli chcemy ułatwić sobie wykonanie babeczek, skorzystać możemy z gotowej przyprawy piernikowej zamiast samodzielnie odmierzać przyprawy. Można także samemu dobrać przyprawy korzenne w ten sposób, by maksymalnie odpowiadały naszemu podniebieniu, np. dodać więcej cynamonu, zrezygnować z imbiru itp.
Piernikowe babeczki z kremem – składniki
170 g mąki pszennej typu 650
20 g mąki pszennej typu 550
120 g cukru trzcinowego
20 g cukru pudru
125 g masła o zawartości tłuszczu 82%
200 ml maślanki
50 ml miodu
3 g proszku do pieczenia
5 g sody oczyszczonej
2 jajka o rozmiarze M
1 łyżeczka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
Krem
150 g serka mascarpone
75 g masła o zawartości tłuszczu 82%
200 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Piernikowe babeczki z kremem – sposób przyrządzenia
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C.
2. Mąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, kardamon i goździki. Dokładnie wymieszaj.
3. Jajka roztrzep widelcem.
4. Przy pomocy miksera ubij masło z cukrem trzcinowym. Następnie powoli dodaj jajka, a potem miód.
5. Do powstałej masy wsyp mieszankę składników suchych oraz wlej maślankę. Całość dokładnie zmiksuj. Gdyby ciasto okazało się zbyt gęste, dodaj jeszcze trochę maślanki.
6. Formę do babeczek wyłóż papilotkami i napełnij ciastem.
7. Babeczki piecz na środkowej półce piekarnika przez około 20-22 minuty.
8. Przygotuj krem – zmiksuj na gładko serek mascarpone z masłem. Następnie bardzo powoli partiami dodawaj cukier puder, cały czas miksując. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy.
9. Ostudzone babeczki udekoruj kremem nakładanym przy pomocy rękawa cukierniczego lub szprycy i ewentualnie posyp wiórkami czekoladowymi albo posypką czekoladową.