Zupa z czerwonej soczewicy i cieciorki

 

Zupa robiona od podstaw wymaga samodzielnego ugotowania ciecierzycy. Dla niektórych może być to zbyt czasochłonny proces, szczególnie jeśli chcieliby podać zupę niebawem. Te osoby skorzystać mogą z cieciorki w puszce. Jej ilość należy podwoić w stosunku do ilości suchej ciecierzycy podanej w przepisie.

 

Zupa z czerwonej soczewicy i cieciorki – składniki

 

150 g czerwonej soczewicy

100 g ciecierzycy

1 marchewka

1 ziemniak

1 biała cebula

2 ząbki czosnku

1 litr rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka mielonej kurkumy

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki

1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

sól

 

Zupa z czerwonej soczewicy i cieciorki – sposób przyrządzenia

 

1. Ciecierzycę dzień wcześniej lub co najmniej 12 godzin wcześniej namocz w dużej ilości zimnej wody. Radzę od razu przygotować większą ilość ciecierzycy i resztę wykorzystać np. do zrobienia humusu lub po prostu zamrozić na potem.

 

2. Odlej wodę w której moczyła się ciecierzyca i nalej świeżą (3-4 razy więcej niż ziaren cieciorki).

 

3. Ciecierzycę gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około półtorej godziny lub do czasu, aż zmięknie. Przez pierwsze 10 minut przykrywka może być uchylona. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę soli.

 

4. Marchewkę i ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

 

5. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę, czosnek, marchew i ziemniaka. Smaż na małym ogniu przez około 5 minut, nie dopuszczając, by warzywa się przypaliły.

 

6. Podsmażone warzywa przełóż do garnka. Dodaj czerwoną soczewicę i przecier pomidorowy. Zalej rosołem drobiowym lub bulionem warzywnym i zagotuj.

 

7. Kiedy zupa się zagotuje, dodaj przyprawy – kurkumę, kumin, słodką i ostrą paprykę oraz pieprz i sól. W przypadku soli trudno o precyzyjną jej ilość. Wszystko zależy od tego, jak doprawiony jest bulion lub rosół.

 

8. Zupę gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut lub do czasu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj ciecierzycę.

 

9. Gotową zupę zmiksuj na gładko i dopraw do smaku. Podawaj gorącą.