Wegański czekoladowo-pomarańczowy mus

 

Rolę zamiennika białka jaj w przepisie pełni aquafaba. Jest to płyn pozostały po gotowaniu ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. 

Ubita aquafaba wyglądem nie różni się od ubitych białek i w powodzeniem stosowana może być nie tylko do zrobienia musów, ale także bez i ciast. 

Najchętniej stosowana jest aquafaba z ciecierzycy. Można ugotować ją samodzielnie lub skorzystać z tej w puszkach.

Ubijając aquafabę zwróć uwagę, by zarówno miska, jak i ubijak były czyste, bez pozostałości tłuszczu.

 

Wegański czekoladowo-pomarańczowy mus – składniki

 

2 puszki cieciorki

200 g czekolady o zawartości kakao 90%

40 g cukru pudru trzcinowego

1 łyżeczka naturalnego ekstraktu pomarańczowego

szczypta startej skórki z pomarańczy

 

Wegański czekoladowo-pomarańczowy mus – sposób przyrządzenia

 

1. Ciemną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Połam czekoladę na małe kawałeczki i przełóż ją do miski, którą następnie umieść na naczyniu z gotującą się wodą. Tafla wody i dno miski nie powinny się dotykać. Zmniejsz ogień i pozwól, by czekolada powoli roztopiła się nad parującą wodą. Rozpuszczoną czekoladę odstaw na kilka minut, tak by lekko przestygła, ale pozostała płynna. 

 

2. Odcedź ciecierzycę, pozostawiając płyn. Do zrobienia musu potrzebujemy 300 ml aquafaby. Ciecierzycy nie wyrzucaj, tylko wykorzystaj do zrobienia np. hummusu.

 

3.  Aquafabę przelej do miski i ubij na sztywno. Proces ubijania mikserem elektrycznym powinien potrwać kilka minut, robienie tego ręcznie ręczne zajmie nam kilkanaście minut. Generalnie jednak ubijanie aquafaby trwa trochę dłużej, niż ubicie białek.

 

4. Kiedy aquafaba jest już sztywna, nie przestając ubijać bardzo małymi porcjami dodaj do niej cukier puder trzcinowy. Jeżeli nie posiadasz cukru trzcinowego w tej postaci, użyj zwykły cukier puder.

Cukier puder można przygotować samodzielnie mieląc cukier na miał w elektrycznym młynku do kawy. 

 

5. Do roztopionej czekolady dodaj naturalny ekstrakt pomarańczowy i startą skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszaj. 

 

6. Ubitą aquafabę połącz powoli i delikatnie z rozpuszczoną czekoladą. Zwróć uwagę na temperaturę czekolady, zbyt ciepła może wpłynąć negatywnie na konsystencję musu.

 

7. Gotowy mus przełóż do szklanych miseczek lub pucharków i schładzaj w lodówce przez co najmniej kilka godzin.