Burger z kotletem z kurczaka
Jeżeli chcesz podnieść wartość odżywczą dania, bułkę pszenną zastąpić możesz bułką pełnoziarnistą.
Dowolnie wymieniać możesz także dodatki – do kotleta z kurczaka oprócz korniszonów czy cebuli pasować będą także pomidory, sałata, grillowany bakłażan czy awokado.
Burger z kotletem z kurczaka – składniki
1 bułka pszenna z sezamem
1 pierś z kurczaka
1 jajko
1 łyżeczka mleka
kilka łyżek bułki tartej
1 plaster sera topionego Cheddar
1 korniszon
kilka krążków czerwonej cebuli
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki pikantnego keczupu
1/2 łyżeczki musztardy stołowej
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta słodkiej mielonej papryki
szczypta ostrej mielonej papryki
czarny pieprz
sól
olej rzepakowy (do smażenia)
Burger z kotletem z kurczaka – sposób przyrządzenia
1. W miseczce wymieszaj pieprz ziołowy ze słodką i ostrą mieloną papryką oraz sporą szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu i soli.
2. Pierś z kurczaka umyj i osusz. Jeżeli jest duża, przekrój ją wzdłuż na pół.
3. Osuszony filet natrzyj starannie ze wszystkich stron mieszanką przypraw. Następnie włóż go pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa.
4. Jajko wbij do miski i roztrzep za pomocą widelca. Dodaj łyżeczkę mleka. Dokładnie wymieszaj.
5. Filet z kurczaka zamocz w rozbełtanym jajku z mlekiem, po czym obtocz w bułce tartej.
6. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Kotlet smaż z obu stron, aż się zarumieni.
Czas smażenia trudno precyzyjnie podać, zależy on od temperatury tłuszczu i grubości kotleta. Przy cienkich kotletach 2,5 minuty smażenia z każdej strony powinno wystarczyć, przy grubszych potrzebne mogą być 4 minuty na każdą ze stron.
7. Bułkę z sezamem przekrój na pół i umieść na minutę na środkowej półce nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika.
8. Przygotuj sos – w miseczce wymieszaj majonez z pikantnym keczupem i musztardą stołową.
9. Powstałym sosem posmaruj dolną część bułki. Następnie połóż na niej kotlet z kurczaka, plaster sera topionego, kilka krążków czerwonej cebuli i kilka plasterków korniszona. Przykryj drugą połową bułki.