Burger z kotletem z kurczaka

 

Jeżeli chcesz podnieść wartość odżywczą dania, bułkę pszenną zastąpić możesz bułką pełnoziarnistą.

Dowolnie wymieniać możesz także dodatki – do kotleta z kurczaka oprócz korniszonów czy cebuli pasować będą także pomidory, sałata, grillowany bakłażan czy awokado.

 

Burger z kotletem z kurczaka – składniki

 

1 bułka pszenna z sezamem 

1 pierś z kurczaka

1 jajko

1 łyżeczka mleka

kilka łyżek bułki tartej

1 plaster sera topionego Cheddar

1 korniszon

kilka krążków czerwonej cebuli

1 łyżka majonezu

1/2 łyżeczki pikantnego keczupu

1/2 łyżeczki musztardy stołowej

1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego

szczypta słodkiej mielonej papryki

szczypta ostrej mielonej papryki

czarny pieprz

sól

olej rzepakowy (do smażenia)

 

Burger z kotletem z kurczaka – sposób przyrządzenia

 

1. W miseczce wymieszaj pieprz ziołowy ze słodką i ostrą mieloną papryką oraz sporą szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu i soli.

 

2. Pierś z kurczaka umyj i osusz.  Jeżeli jest duża, przekrój ją wzdłuż na pół. 

 

3. Osuszony filet natrzyj starannie ze wszystkich stron mieszanką przypraw. Następnie włóż go pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa.

 

4. Jajko wbij do miski i roztrzep za pomocą widelca. Dodaj łyżeczkę mleka. Dokładnie wymieszaj.

 

5. Filet z kurczaka zamocz w rozbełtanym jajku z mlekiem, po czym obtocz w bułce tartej.

 

6. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Kotlet smaż z obu stron, aż się zarumieni.

Czas smażenia trudno precyzyjnie podać, zależy on od temperatury tłuszczu i grubości kotleta. Przy cienkich kotletach 2,5 minuty smażenia z każdej strony powinno wystarczyć, przy grubszych potrzebne mogą być 4 minuty na każdą ze stron.

 

7. Bułkę z sezamem przekrój na pół i umieść na minutę na środkowej półce nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika.

 

8. Przygotuj sos – w miseczce wymieszaj majonez z pikantnym keczupem i musztardą stołową. 

 

9. Powstałym sosem posmaruj dolną część bułki. Następnie połóż na niej kotlet z kurczaka, plaster sera topionego, kilka krążków czerwonej cebuli i kilka plasterków korniszona. Przykryj drugą połową bułki.