Chrupiące frytki – krok po kroku
Frytki to danie lubiane przez wielu. Niestety, jak to się często zdarza ich uzależniający podniebienie smak nie do końca idzie w parze z właściwościami odżywczymi.
Frytki zaliczane są do junk food, czyli jedzenia śmieciowego – smacznego, ale nie służącego naszemu zdrowiu. Ich główną wadą jest wysoka zawartość tłuszczu w gotowym daniu.
Istnieją jednak sposoby, by choć częściowo ograniczyć negatywne właściwości frytek poprzez zmiany w technice ich przygotowywania.
Chrupiące frytki – składniki
1 kg ziemniaków
rafinowany olej rzepakowy
1 łyżeczka soli
Chrupiące frytki – sposób przyrządzenia
1. Ziemniaki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Odpowiednie do robienia frytek są ziemniaki podłużne, najlepiej typu B (ogólnoużytkowe).
2. Ziemniaki pokrój w słupki o zbliżonych wymiarach. Ich grubość jest dowolna i zależy od twoich osobistych preferencji.
3. Pokrojone ziemniaki opłucz kilkukrotnie w zimnej wodzie, by pozbyć się nadmiaru skrobi.
4. W garnku zagotuj wodę. Dodaj łyżeczkę soli. Wody powinno być wystarczająco dużo, by przykryła pokrojone ziemniaki.
5. Ziemniaki przełóż do wrzątku i gotuj od momentu ponownego zagotowania się wody przez około 1-3 minut, w zależności od ich grubości.
Gotując ziemniaki uważaj, by ich nie rozgotować. Ich struktura powinna pozostać stabilna, tak by podczas późniejszego smażenia w oleju nie połamały się i nie rozpadły.
6. Podgotowane ziemniaki wyjmij delikatnie cedzakiem z wody i przełóż na ręcznik kuchenny. Pozwól im chwilę ostygnąć i odparować, po czym dokładnie je osusz. Im więcej wody się pozbędziesz, tym lepiej.
7. Rozgrzej olej we frytkownicy do temperatury 150°C. Jeżeli nie dysponujesz frytkownicą skorzystaj ze zwykłego garnka lub głębokiego i szerokiego rodła, ewentualnie wysokiej patelni. Przyda się wtedy także termometr kuchenny.
8. Frytki smaż przez około 3 minuty, po czym wyjmij je, strząśnij nadmiar tłuszczu i przełóż na ręcznik kuchenny.
9. Kiedy frytki odpoczywają na ręczniku kuchennym rozgrzej olej we frytkownicy lub naczyniu, którego używasz do temperatury 190°C.
10. Frytki ponownie przełóż do gorącego oleju i smaż do uzyskanie preferowanej przez ciebie chrupkości. Po usmażeniu ponownie odsącz frytki z nadmiaru tłuszczu i natychmiast podawaj.