Omlet z natką pietruszki

 

Natka pietruszki jest źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia i urody składników odżywczych, np. witaminy C. Dodatkowo natka pietruszki jest łatwo dostępna i stosunkowo niedroga. Dlatego też warto regularnie podczas gotowania po nią sięgać.

Należy pamiętać, że oprócz świeżej natki w kuchni korzystać można także z suszonej lub mrożonej. Prosty sposób, by przez cały rok cieszyć się tym ziołem to kupić w sezonie kilka lub nawet kilkanaście pęczków natki, drobno je posiekać, przesypać do woreczków, schować do zamrażalnika i wykorzystywać w razie potrzeby do przygotowywania posiłków, szczególnie zimą i wczesną wiosną.

Więcej na temat natki pietruszki przeczytacie w artykule 8 właściwości zdrowotnych i leczniczych natki pietruszki.

 

Omlet z natką pietruszki – składniki

 

4 jajka

50 ml mleka 3.2%

25 g sera żółtego

20 g masła 

2 gałązki natki pietruszki

czarny pieprz

sól

Omlet z natką pietruszki – sposób przyrządzenia

 

1. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach.

Można sięgnąć po dowolny ser żółty, pasować tu jednak będzie szczególnie dobrze ten o bardziej wyrazistym smaku, np. parmezan lub ser tylżycki.

 

2. Z gałązek natki pietruszki obrywamy listki i drobno je siekamy.

 

3. Jajka wbijamy do miski i dokładnie roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką, aż powstanie jednolita masa jajeczna.

Zamiast widelca użyć można blendera. Można też dla uzyskania lepszej konsystencji masę przetrzeć przez sito. 

 

4. Do masy jajecznej dodajemy zimne mleko oraz szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Starannie mieszamy.

 

5. Na patelni, najlepiej z nieprzywierającą powłoką roztapiamy masło. Staramy się rozprowadzić je nie tylko po dnie, ale także po bokach patelni.

 

6. Masę jajeczną wlewamy na patelnię. Posypujemy równomiernie startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Przykrywamy patelnię pokrywką i zmniejszamy ogień.

 

7. Omlet smażymy przez kilka minut, aż masa jajeczna się zetnie, a ser żółty lekko stopi. Pod koniec smażenia zdejmujemy pokrywkę.

 

8. Gotowy omlet przekładamy na talerz i od razu podajemy. Najlepiej smakuje na ciepło.

Do zrobienia omletu wykorzystać można także inne zioła i dodatki, np. koperek, szczypiorek, drobno pokrojoną szynkę.