Zupa z czosnkiem niedźwiedzim i natką pietruszki

 

Pojawienie się czosnku niedźwiedziego to niezbity dowód, że wiosna przybyła. Jest jedną z pierwszych roślin, które wyrastają po zimie. Pamiętać należy jednak, że w Polsce podlega on częściowej ochronie gatunkowej. Nie można zbierać go ze stanowisk naturalnych, ale można uprawiać samemu lub kupić w sklepie albo od hodowcy na straganie.

Czosnek niedźwiedzi w połączeniu z natką pietruszki to prawdziwe bogactwo witamin i wielu innych składników odżywczych. Dlatego warto sięgnąć po te rośliny, by wspomóc nasz osłabiony zimą organizm.

 

Zupa z czosnkiem niedźwiedzim i natką pietruszki – składniki

 

150 g czosnku niedźwiedziego

1/2 pęczka natki pietruszki

500 g ziemniaków

1 duża cebula

1 gałązka selera naciowego

1 litr rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego

20 g masła

2 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki śmietany 22%

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

szczypta pieprzu ziołowego

czarny pieprz

sól

Zupa z czosnkiem niedźwiedzim i natką pietruszki – sposób przyrządzenia

 

1. Czosnek niedźwiedzi i natkę pietruszki drobno posiekaj.

 

2. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.

 

3. Seler naciowy pokrój w plasterki.

 

4. Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę.

 

5. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i masło.

 

6. Na rozgrzany tłuszcz przełóż pokrojoną cebulę i zeszklij ją.

 

7. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone ziemniaki i seler naciowy.

 

8. Cebulę z ziemniakami i selerem naciowym smaż na średnim ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając.

 

9. Do podsmażonych warzyw wlej rosół drobiowy lub bulion warzywny, dodaj szczyptę pieprzu ziołowego oraz mielonej gałki muszkatołowej i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.

 

10. Po upłynięciu kwadransa do gotującej się zupy dodaj posiekany czosnek niedźwiedzi i natkę pietruszki. Gotuj kolejne 2 minuty.

 

11. Gotową zupę zmiksuj na gładko i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.

 

12. Na tym etapie do zupy dodać możesz śmietanę, uważając, żeby się nie zwarzyła. Możesz też zrezygnować z zabielenia zupy i w zamian udekorować ją kleksami ze śmietany tuż przed podaniem na stół. 

Oprócz śmietany zupę z wierzchu posypać możesz posiekanym czosnkiem niedźwiedzim lub natką pietruszki i grubo zmielonym czarnym pieprzem.