Zupa z czosnkiem niedźwiedzim i natką pietruszki
Pojawienie się czosnku niedźwiedziego to niezbity dowód, że wiosna przybyła. Jest jedną z pierwszych roślin, które wyrastają po zimie. Pamiętać należy jednak, że w Polsce podlega on częściowej ochronie gatunkowej. Nie można zbierać go ze stanowisk naturalnych, ale można uprawiać samemu lub kupić w sklepie albo od hodowcy na straganie.
Czosnek niedźwiedzi w połączeniu z natką pietruszki to prawdziwe bogactwo witamin i wielu innych składników odżywczych. Dlatego warto sięgnąć po te rośliny, by wspomóc nasz osłabiony zimą organizm.
Zupa z czosnkiem niedźwiedzim i natką pietruszki – składniki
150 g czosnku niedźwiedziego
1/2 pęczka natki pietruszki
500 g ziemniaków
1 duża cebula
1 gałązka selera naciowego
1 litr rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
20 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki śmietany 22%
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu ziołowego
czarny pieprz
sól
Zupa z czosnkiem niedźwiedzim i natką pietruszki – sposób przyrządzenia
1. Czosnek niedźwiedzi i natkę pietruszki drobno posiekaj.
2. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.
3. Seler naciowy pokrój w plasterki.
4. Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę.
5. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i masło.
6. Na rozgrzany tłuszcz przełóż pokrojoną cebulę i zeszklij ją.
7. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone ziemniaki i seler naciowy.
8. Cebulę z ziemniakami i selerem naciowym smaż na średnim ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając.
9. Do podsmażonych warzyw wlej rosół drobiowy lub bulion warzywny, dodaj szczyptę pieprzu ziołowego oraz mielonej gałki muszkatołowej i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
10. Po upłynięciu kwadransa do gotującej się zupy dodaj posiekany czosnek niedźwiedzi i natkę pietruszki. Gotuj kolejne 2 minuty.
11. Gotową zupę zmiksuj na gładko i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.
12. Na tym etapie do zupy dodać możesz śmietanę, uważając, żeby się nie zwarzyła. Możesz też zrezygnować z zabielenia zupy i w zamian udekorować ją kleksami ze śmietany tuż przed podaniem na stół.
Oprócz śmietany zupę z wierzchu posypać możesz posiekanym czosnkiem niedźwiedzim lub natką pietruszki i grubo zmielonym czarnym pieprzem.