Ciabatta

 

Ciabatta to pochodzący z Włoch biały chleb, cieszący się popularnością także w innych rejonach świata, m.in. w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Pieczony jest z ciasta zrobionego z mąki pszennej, drożdży, wody i soli. Zazwyczaj nadaje mu się długi i płaski kształt.

Ciabattę można zamrozić i wykorzystać później. Rozmrażamy ją w temperaturze pokojowej, a następnie jeśli chcemy, wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika lub też podgrzewamy ją w piekarniku bez wcześniejszego rozmrożenia.

 

Ciabatta – składniki

 

500 g mąki pszennej typu 650

10 g drożdży suszonych instant

10 g soli

400 ml wody

kilka łyżeczek oliwy z oliwek

 

Ciabatta – sposób przyrządzenia

 

1. Wodę zagotuj, następnie ostudź do temperatury pokojowej.

 

2. Mąkę przesiej dwukrotnie przez sito. Dodaj sól i suszone drożdże instant. Wymieszaj.

 

3. Do naczynia z suchymi składnikami wlej wodę.

Wyrabiaj ciasto przy pomocy miksera przez około 6-8 minut.

Odstaw w natłuszczonym naczyniu pod przykryciem do wyrośnięcia na 2-3 godziny.

 

3. Stolnicę podsyp dość obficie mąką, gdyż ciasto może się kleić.

Ręce natłuść oliwą z oliwek.

Wyłóż ciasto na stolnicę i podziel je na 2-4 części w zależności od tego, jakiej wielkości wypieki preferujesz.

Każdą część uformuj w wałek. Długość wałka dostosuj do długości blaszki, na której pieczone będą ciabatty.

 

4. Blachę do pieczenia natłuść oliwą z oliwek lub wyłóż papierem do pieczenia.

Ciabatty przełóż na blachę i pozostaw na pół godziny.

 

5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 225°C. 

Kiedy piekarnik osiągnie już pożądaną temperaturę, na najniższej półce piekarnika ustaw naczynie żaroodporne wypełnione wodą i zaczekaj 5 minut zanim włożysz chlebki do piekarnika.

 

6. Blachę z ciabattami umieść na środkowym poziomie piekarnika i piecz przez około 20-25 minut.

Czas pieczenia trudno jest precyzyjnie określić. Zależy on od wielkości bochenków i rodzaju piekarnika, dlatego już po kwadransie należy zacząć im się dokładniej przyglądać.

Przed włożeniem do piekarnika ciabatty możesz posmarować delikatnie oliwą z oliwek.