Ciabatta
Ciabatta to pochodzący z Włoch biały chleb, cieszący się popularnością także w innych rejonach świata, m.in. w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Pieczony jest z ciasta zrobionego z mąki pszennej, drożdży, wody i soli. Zazwyczaj nadaje mu się długi i płaski kształt.
Ciabattę można zamrozić i wykorzystać później. Rozmrażamy ją w temperaturze pokojowej, a następnie jeśli chcemy, wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika lub też podgrzewamy ją w piekarniku bez wcześniejszego rozmrożenia.
Ciabatta – składniki
500 g mąki pszennej typu 650
10 g drożdży suszonych instant
10 g soli
400 ml wody
kilka łyżeczek oliwy z oliwek
Ciabatta – sposób przyrządzenia
1. Wodę zagotuj, następnie ostudź do temperatury pokojowej.
2. Mąkę przesiej dwukrotnie przez sito. Dodaj sól i suszone drożdże instant. Wymieszaj.
3. Do naczynia z suchymi składnikami wlej wodę.
Wyrabiaj ciasto przy pomocy miksera przez około 6-8 minut.
Odstaw w natłuszczonym naczyniu pod przykryciem do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
3. Stolnicę podsyp dość obficie mąką, gdyż ciasto może się kleić.
Ręce natłuść oliwą z oliwek.
Wyłóż ciasto na stolnicę i podziel je na 2-4 części w zależności od tego, jakiej wielkości wypieki preferujesz.
Każdą część uformuj w wałek. Długość wałka dostosuj do długości blaszki, na której pieczone będą ciabatty.
4. Blachę do pieczenia natłuść oliwą z oliwek lub wyłóż papierem do pieczenia.
Ciabatty przełóż na blachę i pozostaw na pół godziny.
5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 225°C.
Kiedy piekarnik osiągnie już pożądaną temperaturę, na najniższej półce piekarnika ustaw naczynie żaroodporne wypełnione wodą i zaczekaj 5 minut zanim włożysz chlebki do piekarnika.
6. Blachę z ciabattami umieść na środkowym poziomie piekarnika i piecz przez około 20-25 minut.
Czas pieczenia trudno jest precyzyjnie określić. Zależy on od wielkości bochenków i rodzaju piekarnika, dlatego już po kwadransie należy zacząć im się dokładniej przyglądać.
Przed włożeniem do piekarnika ciabatty możesz posmarować delikatnie oliwą z oliwek.