Chlebek z mąki kokosowej z dodatkiem banana
Chlebek można jeść bez dodatków, popijając go przykładowo szklanką kakao lub z dodatkami takimi jak dżem z czarnej porzeczki, dżem z owoców leśnych, konfitura z malin, powidła śliwkowe, marmolada pomarańczowa czy masło orzechowe.
Chlebek z mąki kokosowej z dodatkiem banana – składniki
85 g mąki kokosowej
100 g masła
1 duży dojrzały banan
4 jajka o rozmiarze M
15 g cukru pudru
5 g proszku do pieczenia
1 g soli
kilka kropel ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)
Chlebek z mąki kokosowej z dodatkiem banana – sposób przyrządzenia
1. Na małym ogniu roztop masło i pozostaw do ostygnięcia.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
3. Banan rozgnieć widelcem.
4. Jajka wbij do miski i roztrzep trzepaczką.
5. Do miski z jajkami dodaj cukier puder, roztopione masło, rozgniecionego banana i opcjonalnie ekstrakt pomarańczowy. Całość zmiksuj, aż powstanie jednolita masa.
Ekstrakt pomarańczowy zastąpić możesz ekstraktem cytrynowym.
6. Do powstałej masy dodawaj partiami, nie przestając miksować, mieszaninę mąki kokosowej z proszkiem do pieczenia i solą.
7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
8. Podłużną foremkę starannie natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia.
9. Ciasto przelej do formy, włóż do piekarnika i piecz przez około pół godziny. W zależności od rodzaju piekarnika, czas pieczenia może ulec wydłużeniu o kilka minut.
10. Po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć, zanim zaczniesz je kroić.