KUCHNIA

Chlebek z mąki kokosowej z dodatkiem banana

 

Chlebek można jeść bez dodatków, popijając go przykładowo szklanką kakao lub z dodatkami takimi jak dżem z czarnej porzeczki, dżem z owoców leśnych, konfitura z malin, powidła śliwkowe, marmolada pomarańczowa czy masło orzechowe.

 

Chlebek z mąki kokosowej z dodatkiem banana – składniki

 

85 g mąki kokosowej

100 g masła

1 duży dojrzały banan

4 jajka o rozmiarze M

15 g cukru pudru

5 g proszku do pieczenia

1 g soli

kilka kropel ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)

 

Chlebek z mąki kokosowej z dodatkiem banana – sposób przyrządzenia

 

1. Na małym ogniu roztop masło i pozostaw do ostygnięcia.

 

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.

 

3. Banan rozgnieć widelcem.

 

4. Jajka wbij do miski i roztrzep trzepaczką.

 

5. Do miski z jajkami dodaj cukier puder, roztopione masło, rozgniecionego banana i opcjonalnie ekstrakt pomarańczowy. Całość zmiksuj, aż powstanie jednolita masa. 

Ekstrakt pomarańczowy zastąpić możesz ekstraktem cytrynowym.

 

6. Do powstałej masy dodawaj partiami, nie przestając miksować, mieszaninę mąki kokosowej z proszkiem do pieczenia i solą.

 

7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

 

8. Podłużną foremkę starannie natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia.

 

9. Ciasto przelej do formy, włóż do piekarnika i piecz przez około pół godziny. W zależności od rodzaju piekarnika, czas pieczenia może ulec wydłużeniu o kilka minut.

 

10. Po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć, zanim zaczniesz je kroić.

 

VERDUM.PL używa jedynie niezbędnych do funkcjonowania witryny plików cookie. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookie oznacza zgodę na ich użycie. Jeśli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki lub opuść stronę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję pliki cookie