KUCHNIA

Grzanki z masłem ziołowym, pomidorami i mozzarellą

 

Grzanki są świetnym sposobem na zagospodarowanie czerstwego pieczywa, szczególnie pszennych bagietek, które stosunkowo szybko tracą swą świeżość.

Grzanki serwować można jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do zup, np. zupy kremu z porów i ziemniaków lub zupy z cukinii i oregano.

 

Grzanki z masłem ziołowym, pomidorami i mozzarellą – składniki

 

1 długa pszenna bagietka

4 pomidory

125 g mozzarelli

100 g masła

3 gałązki świeżej bazylii

3 gałązki świeżego oregano

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka oliwy z oliwek

czarny pieprz

sól

 

Grzanki z masłem ziołowym, pomidorami i mozzarellą – sposób przyrządzenia

 

1. Masło wyjmij z lodówki na godzinę przed przystąpieniem do przygotowywania grzanek.

 

2. Z gałązek bazylii i oregano oberwij listki i bardzo drobno je posiekaj.

 

3. Masło przełóż do miski. Dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek oraz szczyptę soli i czarnego pieprzu. Całość dokładnie za pomocą widelca rozetrzyj do połączenia się składników.

 

4. Do roztartego masła dodaj rozdrobnioną bazylię i oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.

 

5. Pomidory przekrój na pół i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je w małą kostkę.

 

6. Mozzarellę odsącz z zalewy i poszarp na kawałki.

 

7. Drobno pokrojone pomidory połącz z mozzarellą. Przypraw solą. Wymieszaj.

 

8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

 

9. Bagietkę pokrój na kromki o grubości około 1,5 cm.

 

10. Każdą kromkę pieczywa posmaruj cienką warstwą masła ziołowego. Na wierzchu ułóż pomidory z serem.

 

11. Grzanki piecz przez kilka minut, aż mozzarella się roztopi.

 

VERDUM.PL używa jedynie niezbędnych do funkcjonowania witryny plików cookie. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookie oznacza zgodę na ich użycie. Jeśli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki lub opuść stronę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję pliki cookie