Warzywa faszerowane mięsem mielonym i ryżem

 

Faszerowane warzywa to doskonały pomysł na urozmaicenie domowych posiłków. Podawać je można jako danie obiadowe lub kolacyjne. Sprawdzą się także na domówkach. 

W przepisie poniżej przedstawiamy faszerowane papryki i pomidory, ale nadziewać z powodzeniem można także inne warzywa – cukinie, kabaczki, patisony, ziemniaki czy bakłażany.

 

Warzywa faszerowane mięsem mielonym i ryżem – składniki

 

4 różnokolorowe papryki

4 duże pomidory

2 małe cebule

2 duże ząbki czosnku

1 średnia marchew

pół średniej pietruszki

20 dag ryżu brązowego

70 dag mięsa mielonego wieprzowego

2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu

1,5 łyżeczki soli

3 łyżki oleju o neutralnym smaku

250 ml wody

1/2 kostki bulionowej

 

 

Warzywa faszerowane mięsem mielonym i ryżem – sposób przyrządzenia

 

1. Ryż brązowy ugotuj według opisu na opakowaniu. Pamiętaj, że im więcej soli dodasz do wody, tym dłuższy będzie czas gotowania ryżu.

 

2. Cebulę posiekaj lub pokrój w drobną kostkę. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

 

3. Odetnij górną cześć papryk i pomidorów wraz z ogonkami. Z papryk usuń gniazda nasienne. Pomidory wydrąż tak, by ich nie uszkodzić. Miąższu z pomidorów nie wyrzucaj, tylko za pomocą widelca rozdrobnij go.

 

4. Na dużej i głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej. Delikatnie przeszklij cebulę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, marchew, pietruszkę i miąższ wydrążony z pomidorów. Smaż na małym ogniu przez około minutę cały czas mieszając.

 

5. Do przesmażonych warzyw dodaj mięso mielone, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, słodką paprykę, zioła prowansalskie i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez około trzy minuty na średnim ogniu.

 

6. Do podsmażonego mięsa z warzywami i przyprawami dodaj ugotowany ryż brązowy i całość wymieszaj.

 

7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C.

 

8. Kostkę bulionową rozpuść w gorącej wodzie.

 

9. Papryki i pomidory napełnij przygotowanym farszem i nakryj uprzednio odciętymi wierzchołkami.

 

10. Warzywa przełóż do naczynia do zapiekania. Na dno naczynia wlej wodę z rozpuszczoną kostką bulionową.

 

11. Warzywa zapiekaj pod przykryciem przez około godzinę, po czym zdejmij pokrywkę i zapiekaj jeszcze kolejne 10 minut.