Warzywa faszerowane mięsem mielonym i ryżem
Faszerowane warzywa to doskonały pomysł na urozmaicenie domowych posiłków. Podawać je można jako danie obiadowe lub kolacyjne. Sprawdzą się także na domówkach.
W przepisie poniżej przedstawiamy faszerowane papryki i pomidory, ale nadziewać z powodzeniem można także inne warzywa – cukinie, kabaczki, patisony, ziemniaki czy bakłażany.
Warzywa faszerowane mięsem mielonym i ryżem – składniki
4 różnokolorowe papryki
4 duże pomidory
2 małe cebule
2 duże ząbki czosnku
1 średnia marchew
pół średniej pietruszki
20 dag ryżu brązowego
70 dag mięsa mielonego wieprzowego
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki oleju o neutralnym smaku
250 ml wody
1/2 kostki bulionowej
Warzywa faszerowane mięsem mielonym i ryżem – sposób przyrządzenia
1. Ryż brązowy ugotuj według opisu na opakowaniu. Pamiętaj, że im więcej soli dodasz do wody, tym dłuższy będzie czas gotowania ryżu.
2. Cebulę posiekaj lub pokrój w drobną kostkę. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Odetnij górną cześć papryk i pomidorów wraz z ogonkami. Z papryk usuń gniazda nasienne. Pomidory wydrąż tak, by ich nie uszkodzić. Miąższu z pomidorów nie wyrzucaj, tylko za pomocą widelca rozdrobnij go.
4. Na dużej i głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej. Delikatnie przeszklij cebulę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, marchew, pietruszkę i miąższ wydrążony z pomidorów. Smaż na małym ogniu przez około minutę cały czas mieszając.
5. Do przesmażonych warzyw dodaj mięso mielone, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, słodką paprykę, zioła prowansalskie i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez około trzy minuty na średnim ogniu.
6. Do podsmażonego mięsa z warzywami i przyprawami dodaj ugotowany ryż brązowy i całość wymieszaj.
7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C.
8. Kostkę bulionową rozpuść w gorącej wodzie.
9. Papryki i pomidory napełnij przygotowanym farszem i nakryj uprzednio odciętymi wierzchołkami.
10. Warzywa przełóż do naczynia do zapiekania. Na dno naczynia wlej wodę z rozpuszczoną kostką bulionową.
11. Warzywa zapiekaj pod przykryciem przez około godzinę, po czym zdejmij pokrywkę i zapiekaj jeszcze kolejne 10 minut.