Orzeźwiająca sałatka z ogórka, awokado i jabłka
Sałatka podana w ciepłe letnie dni z kromką razowego pieczywa wystarczy za cały posiłek. Ponieważ jej składniki zasadniczo dostępne są przez cały rok bez problemu serwować można ją także jesienią lub zimą, np. jako przekąskę na domówkach.
Połączenie ogórka z awokado i jabłkiem stanowi nie tylko ciekawą kombinację smakową, ale przynosi także wiele korzyści naszemu zdrowiu i urodzie dzięki zawartych w tych roślinach witaminach i solach mineralnych.
Orzeźwiająca sałatka z ogórka, awokado i jabłka – składniki
2 duże ogórki sałatkowe
2 dojrzałe awokado
1 duże twarde jabłko
kilka gałązek szczypiorku
kilka listków bazylii
3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztady
1 łyżeczka cukru
czarny pieprz
sól
Orzeźwiająca sałatka z ogórka, awokado i jabłka – sposób przyrządzenia
1. Przygotowujemy sos sałatkowy. W tym celu mieszamy razem jego składniki – sok z cytryny, majonez, musztardę, cukier oraz szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
2. Ogórki dokładnie myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki usuwamy z nich gniazda nasienne, a następnie kroimy w drobną kostkę.
3. Owoce awokado przekrawamy na pół. Usuwamy pestki, a następnie łyżką wydrążamy miąższ i kroimy go w kostkę.
4. Jabłko po usunięciu ogryzka kroimy w małą kostkę.
5. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy.
6. Liski bazylii szarpiemy palcami na mniejsze kawałki lub drobno siekamy.
7. Ogórki, awokado, jabłko, szczypiorek i bazylię przekładamy do miski. Dodajemy sos sałatkowy i dokładnie mieszamy.
8. Sałatkę podajemy schłodzoną.