Muffiny jabłkowo-marchwiowe z nutą cynamonu i imbiru

 

W przepisie użyta jest mąka pszenna typu 2000. Jeśli jednak nie lubisz tego rodzaju mąki, może z niej zrezygnować i dodać więcej mąki pszennej typu 550. Mąkę pszenną razową zastąpić możesz także zmielonymi płatkami owsianymi.

Jeżeli nie jesteś fanem marchwi w deserach, dodaj w zamian trochę więcej jabłek lub banana.

 

Muffiny jabłkowo-marchwiowe z nutą cynamonu i imbiru – składniki

 

Składniki suche

225 g mąki pszennej typu 550

75 g mąki pszennej typu 2000

15 g proszku do pieczenia

7 g sody oczyszczonej

10 g mielonego cynamonu

2 g mielonego imbiru

2 g soli

Składniki mokre

2 jajka o rozmiarze M

200 ml mleka 3.2%

150 ml oleju rzepakowego

 

Dodatki

1 duże jabłko

1 średnia marchew

 

Muffiny jabłkowo-marchwiowe z nutą cynamonu i imbiru – sposób przyrządzenia

 

1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. 

 

2. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w bardzo drobną kostkę.

 

3. Marchew obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.

 

4. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki suche i dokładnie mieszamy.

 

5. W drugiej misce roztrzepujemy widelcem jajka, a następnie dodajemy do nich olej rzepakowy i mleko.

 

6. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi.

 

7. Do powstałego ciasta dodajemy jabłko i marchew. Delikatnie mieszamy.

 

8. Formy do muffinów wykładamy papilotkami, a następnie napełniamy ciastem do mniej więcej 2/3 wysokości.

 

9. Muffiny pieczemy przez około 20 minut. Jednak piekarniki różnią się między sobą i w niektórych czas pieczenia może ulec skróceniu, dlatego już po kwadransie powinniśmy zacząć się baczniej przyglądać naszym muffinom.