Muffiny jabłkowo-marchwiowe z nutą cynamonu i imbiru
W przepisie użyta jest mąka pszenna typu 2000. Jeśli jednak nie lubisz tego rodzaju mąki, może z niej zrezygnować i dodać więcej mąki pszennej typu 550. Mąkę pszenną razową zastąpić możesz także zmielonymi płatkami owsianymi.
Jeżeli nie jesteś fanem marchwi w deserach, dodaj w zamian trochę więcej jabłek lub banana.
Muffiny jabłkowo-marchwiowe z nutą cynamonu i imbiru – składniki
Składniki suche
225 g mąki pszennej typu 550
75 g mąki pszennej typu 2000
15 g proszku do pieczenia
7 g sody oczyszczonej
10 g mielonego cynamonu
2 g mielonego imbiru
2 g soli
Składniki mokre
2 jajka o rozmiarze M
200 ml mleka 3.2%
150 ml oleju rzepakowego
Dodatki
1 duże jabłko
1 średnia marchew
Muffiny jabłkowo-marchwiowe z nutą cynamonu i imbiru – sposób przyrządzenia
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
2. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w bardzo drobną kostkę.
3. Marchew obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
4. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki suche i dokładnie mieszamy.
5. W drugiej misce roztrzepujemy widelcem jajka, a następnie dodajemy do nich olej rzepakowy i mleko.
6. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi.
7. Do powstałego ciasta dodajemy jabłko i marchew. Delikatnie mieszamy.
8. Formy do muffinów wykładamy papilotkami, a następnie napełniamy ciastem do mniej więcej 2/3 wysokości.
9. Muffiny pieczemy przez około 20 minut. Jednak piekarniki różnią się między sobą i w niektórych czas pieczenia może ulec skróceniu, dlatego już po kwadransie powinniśmy zacząć się baczniej przyglądać naszym muffinom.