Korzenny mus czekoladowy
Korzenny mus czekoladowy to lekki i puszysty deser, który swój oryginalny, intensywny smak zawdzięcza obecności takich przypraw jak cynamon, gałka muszkatołowa i goździki będących składnikami przyprawy do piernika. Jeżeli jednak przyprawy korzenne w połączeniu z czekoladą nie należą do twoich ulubionych połączeń smakowych, możesz z nich zrezygnować.
Korzenny mus czekoladowy – składniki
300 g gorzkiej czekolady 90%
400 ml śmietanki do ubijania 36%
5 łyżek cukru
2 jajka o rozmiarze L
1 łyżeczka przyprawy do pierników
szczypta soli
Korzenny mus czekoladowy – sposób przyrządzenia
1. Przygotuj kąpiel wodną, aby rozpuścić w niej czekoladę i cukier. W tym celu postaw miskę z pokruszoną czekoladą, cukrem i czterema łyżkami śmietanki 36% na garnku z gotującą się wodą i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników i powstania gładkiej masy. Poziom wody w garnku powinien być na tyle niski, by nie dotykała ona dna miski.
2. Wyłącz gaz pod garnkiem z gotującą wodą. Miskę z rozpuszczoną czekoladą odstaw do przestudzenia.
3. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno. By proces ubijania przebiegał sprawnie zarówno śmietanka, jak i naczynie w którym będzie ona ubijana powinny być schłodzone.
4. Oddziel żółtko od białka. Do rozpuszczonej czekolady z cukrem dodaj żółtko i dokładnie wmieszaj je w masę. Czekolada powinna być na tyle przestudzona, by żółtko nie ścięło się.
5. Do powstałej masy dodaj przyprawę do pierników i wymieszaj ją delikatnie.
6. Białko ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
7. Ubitą wcześniej śmietankę dodawaj małymi łyżeczkami do masy czekoladowej i bardzo delikatnie, powolnymi ruchami razem wymieszaj.
8. Do powstałego musu delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek.
9. Gotowy mus wyłóż do małych szklanych naczynek lub innych dowolnych i schładzaj w lodówce przez co najmniej trzy godziny.
10. Mus podawać można udekorowany wiórkami z białej lub ciemnej czekolady, kakao, bitą śmietaną lub owocami, np. malinami lub truskawkami.