KUCHNIA

Korzenny mus czekoladowy

 

Korzenny mus czekoladowy to lekki i puszysty deser, który swój oryginalny, intensywny smak zawdzięcza obecności takich przypraw jak cynamon, gałka muszkatołowa i goździki będących składnikami przyprawy do piernika. Jeżeli jednak przyprawy korzenne w połączeniu z czekoladą nie należą do twoich ulubionych połączeń smakowych, możesz z nich zrezygnować.

 

 Korzenny mus czekoladowy – składniki

 

300 g gorzkiej czekolady 90%

400 ml śmietanki do ubijania 36%

5 łyżek cukru

2 jajka o rozmiarze L

1 łyżeczka przyprawy do pierników

szczypta soli

 

Korzenny mus czekoladowy – sposób przyrządzenia

 

1. Przygotuj kąpiel wodną, aby rozpuścić w niej czekoladę i cukier. W tym celu postaw miskę z pokruszoną czekoladą, cukrem i czterema łyżkami śmietanki 36% na garnku z gotującą się wodą i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników i powstania gładkiej masy. Poziom wody w garnku powinien być na tyle niski, by nie dotykała ona dna miski.

 

2. Wyłącz gaz pod garnkiem z gotującą wodą. Miskę z rozpuszczoną czekoladą odstaw do przestudzenia.

 

3. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno. By proces ubijania przebiegał sprawnie zarówno śmietanka, jak i naczynie w którym będzie ona ubijana powinny być schłodzone.

 

4. Oddziel żółtko od białka. Do rozpuszczonej czekolady z cukrem dodaj żółtko i dokładnie wmieszaj je w masę. Czekolada powinna być na tyle przestudzona, by żółtko nie ścięło się.

 

5. Do powstałej masy dodaj przyprawę do pierników i wymieszaj ją delikatnie.

 

6. Białko ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

 

7. Ubitą wcześniej śmietankę dodawaj małymi łyżeczkami do masy czekoladowej i bardzo delikatnie, powolnymi ruchami razem wymieszaj.

 

8. Do powstałego musu delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek.

 

9. Gotowy mus wyłóż do małych szklanych naczynek lub innych dowolnych i schładzaj w lodówce przez co najmniej trzy godziny.

 

10. Mus podawać można udekorowany wiórkami z białej lub ciemnej czekolady, kakao, bitą śmietaną lub owocami, np. malinami lub truskawkami.

 

VERDUM.PL używa jedynie niezbędnych do funkcjonowania witryny plików cookie. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookie oznacza zgodę na ich użycie. Jeśli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki lub opuść stronę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję pliki cookie