Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym

 

W przepisie do zrobienia sosu czosnkowego użyto świeżego majeranku i oregano, jeżeli jednak tymi ziołami nie dysponujesz, wykorzystać możesz dowolne inne lub skorzystać z ziół suszonych. 

Ilość czosnku można dowolnie regulować, w zależności od tego, kto danie będzie spożywał i jakie są jego upodobania smakowe.

Ziemniaki najlepiej by były małe, mniej więcej równej wielkości. Ułatwi to ich pieczenie.

 

Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym – składniki

 

1 kg małych ziemniaków

350 ml jogurtu naturalnego

150 ml majonezu

6 dużych ząbków czosnku

2 łyżki oleju rzepakowego

1 gałązka świeżego majeranku

1 gałązka świeżego oregano

1/4 łyżki suszonego majeranku

1/4 łyżki suszonego tymianku

1/4 łyżki suszonego cząbru

1/4 łyżki suszonego oregano

czarny pieprz

sól

Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym – sposób przyrządzenia

 

1. Ziemniaki dokładnie umyj, włóż do posolonego wrzątku i gotuj przez około 5 minut licząc od momentu ponownego zagotowania się wody.

 

2. Wstępnie obgotowane ziemniaki wyciągnij z wody, lekko ostudź i jeżeli są małe, przetnij na pół. W przypadku większych ziemniaków, pokrój je na 3-4 części.

 

3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

 

4. Ziemniaki przełóż do miski. Dodaj olej rzepakowy, suszony majeranek, tymianek, cząber i oregano oraz sporą szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dokładnie wymieszaj, by każdy kawałek ziemniaka pokrył się tłuszczem i przyprawami.

 

5. Ziemniaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż je w ten sposób, by kawałki nie nachodziły na siebie.

 

6. Ziemniaki piecz przez około pół godziny lub do czasu, aż będą miękkie i lekko zrumienione. W połowie pieczenia ziemniaki obróć, by się przypiekły z obu stron.

 

7. Przygotuj sos czosnkowy – ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj jogurt naturalny, majonez, drobno posiekane listki majeranku i oregano oraz szczyptę soli i pieprzu. Starannie wymieszaj.

 

8. Ziemniaki najlepiej smakują gorące, tuż po wyjęciu z piekarnika, podane z mocno schłodzonym sosem czosnkowym.