Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym
W przepisie do zrobienia sosu czosnkowego użyto świeżego majeranku i oregano, jeżeli jednak tymi ziołami nie dysponujesz, wykorzystać możesz dowolne inne lub skorzystać z ziół suszonych.
Ilość czosnku można dowolnie regulować, w zależności od tego, kto danie będzie spożywał i jakie są jego upodobania smakowe.
Ziemniaki najlepiej by były małe, mniej więcej równej wielkości. Ułatwi to ich pieczenie.
Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym – składniki
1 kg małych ziemniaków
350 ml jogurtu naturalnego
150 ml majonezu
6 dużych ząbków czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 gałązka świeżego majeranku
1 gałązka świeżego oregano
1/4 łyżki suszonego majeranku
1/4 łyżki suszonego tymianku
1/4 łyżki suszonego cząbru
1/4 łyżki suszonego oregano
czarny pieprz
sól
Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym – sposób przyrządzenia
1. Ziemniaki dokładnie umyj, włóż do posolonego wrzątku i gotuj przez około 5 minut licząc od momentu ponownego zagotowania się wody.
2. Wstępnie obgotowane ziemniaki wyciągnij z wody, lekko ostudź i jeżeli są małe, przetnij na pół. W przypadku większych ziemniaków, pokrój je na 3-4 części.
3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
4. Ziemniaki przełóż do miski. Dodaj olej rzepakowy, suszony majeranek, tymianek, cząber i oregano oraz sporą szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dokładnie wymieszaj, by każdy kawałek ziemniaka pokrył się tłuszczem i przyprawami.
5. Ziemniaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż je w ten sposób, by kawałki nie nachodziły na siebie.
6. Ziemniaki piecz przez około pół godziny lub do czasu, aż będą miękkie i lekko zrumienione. W połowie pieczenia ziemniaki obróć, by się przypiekły z obu stron.
7. Przygotuj sos czosnkowy – ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj jogurt naturalny, majonez, drobno posiekane listki majeranku i oregano oraz szczyptę soli i pieprzu. Starannie wymieszaj.
8. Ziemniaki najlepiej smakują gorące, tuż po wyjęciu z piekarnika, podane z mocno schłodzonym sosem czosnkowym.