Penne z sosem Marinara na ostro

 

Sos Marinara jest jednym z najprostszych do wykonania sosów do makaronu. W wersji przedstawionej poniżej wzbogacony został w papryczkę chili, która dodaje mu ostrości.

Sos Marinara stanowić może także bazę do przygotowywania innych sosów z dodatkiem np. papryki, marchwi, oliwek, kaparów, ryb, owoców morza, anchois, wina i innych.

Sos Marinara to także doskonały sos bazowy do pizzy.

 

Penne z sosem Marinara na ostro – składniki

 

40 dag makaronu penne 

80 dag pomidorów w puszce bez skórki

2 duże białe lub żółte cebule

5 dużych ząbków czosnku

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

1 łyżka cukru

3 łyżki oliwy z oliwek

bazylia świeża

oregano świeże lub suszone

papryczka chili suszona cała lub mielona

sól

pieprz

 

Penne z sosem Marinara na ostro – sposób przyrządzenia

 

1. Pomidory zmiksuj na gładki sos. Zamiast puszkowanych warzyw użyć możesz przecieru pomidorowego, a w sezonie świeżych pomidorów. Jeżeli korzystasz z tych ostatnich pamiętaj o usunięciu skórki.

 

2. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.

 

3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć cebulę i smaż przez około cztery minuty na średnim ogniu stale mieszając, aż stanie się miękka. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Nie rób tego zbyt wcześnie, by czosnek się nie przypalił.

 

4. Pomidory, cebulę i czosnek przełóż do garnka, wymieszaj i gotuj na małym ogniu w zależności od tego jak gęsty ma być sos od 20 do 40 minut.

 

5. W trakcie gotowania sos przypraw papryką chili, oregano, solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodaj świeżą bazylię. Dobór ziół jest tu dowolny – możesz dodać także świeży lub suszony tymianek, cząber czy nawet natkę pietruszki. Jeżeli nie lubisz ostrych dań możesz pominąć paprykę chili.

 

6. Jeżeli sos w smaku będzie zbyt kwaśny dodaj cukier. Jego ilość podana w przepisie jest tak naprawdę orientacyjna i zależy od kwasowości pomidorów, którymi dysponujemy. Nie należy dodawać go jednak zbyt dużo.

 

7. Opcjonalnie do sosu dodać możesz łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Zagęści on nieco sos i nada mu głębszego smaku.

 

8. Gotowy sos Marinara możesz zmiksować na gładko, jeżeli takie są preferencje twoje lub stołowników.

 

9. Ugotuj makaron penne według przepisu na opakowaniu. Przy odcedzaniu nie wylewaj całej wody, w której gotował się makaron.

 

10. Makaron dodaj do sosu. Wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę na małym ogniu. Dodaj 2-3 łyżki wody pozostałej po gotowaniu makaronu – dzięki niej sos dokładniej oblepi makaron i lepiej będzie się go trzymał.