Zupa krem z brokułów i porów na każdą porę roku

 

Są takie zupy, które równie dobrze smakują podane gorące w zimowe popołudnia, jak i serwowane w formie chłodnika w ciepłe letnie dni. Należy do nich prezentowana poniżej zupa krem z brokułów i porów. 

 

Zupa krem z brokułów i porów – składniki

 

1 kg brokuła

2 pory

1 cebula

pół pęczka natki pietruszki

1 gałązka rozmarynu

750 ml bulionu warzywnego

1 łyżka mleczka kokosowego

2 łyżki oliwy z oliwek

pół łyżeczki suszonej natki pietruszki

szczypta startej gałki muszkatołowej

czarny pieprz

biały pieprz

sól

 

Zupa krem z brokułów i porów – sposób przyrządzenia

 

1. Brokuła umyj i oczyść. Następnie podziel go na różyczki. Łodygę brokuła obierz z włókien i pokrój w kostkę.

 

2. Pory umyj i oczyść. Ich białą część pokrój w talarki. Część zieloną wykorzystaj do innego dania.

 

3. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

 

4. Natkę pietruszki i igiełki rozmarynu drobno posiekaj.

 

5. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i białą część porów. Przesmażaj na średnim ogniu przez około trzy minuty, cały czas mieszając.

 

6. Do garnka z gorącym bulionem dodaj brokuł, przesmażoną cebulę i pory, świeżą i suszoną natkę pietruszki oraz rozmaryn i szczyptę gałki muszkatołowej. Zagotuj.

 

7. Zupę gotuj przez około dwadzieścia minut. Następnie dokładnie ją zmiksuj na gładki krem.

 

8. Do zmiksowanej zupy dodaj mleczko kokosowe. Jeżeli go nie posiadasz możesz ewentualnie dodać zwykłe mleko krowie lub zupełnie zrezygnować z tego dodatku.

 

9. Zupę dopraw do smaku solą oraz czarnym i białym pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.