Zupa krem z brokułów i porów na każdą porę roku
Są takie zupy, które równie dobrze smakują podane gorące w zimowe popołudnia, jak i serwowane w formie chłodnika w ciepłe letnie dni. Należy do nich prezentowana poniżej zupa krem z brokułów i porów.
Zupa krem z brokułów i porów – składniki
1 kg brokuła
2 pory
1 cebula
pół pęczka natki pietruszki
1 gałązka rozmarynu
750 ml bulionu warzywnego
1 łyżka mleczka kokosowego
2 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki suszonej natki pietruszki
szczypta startej gałki muszkatołowej
czarny pieprz
biały pieprz
sól
Zupa krem z brokułów i porów – sposób przyrządzenia
1. Brokuła umyj i oczyść. Następnie podziel go na różyczki. Łodygę brokuła obierz z włókien i pokrój w kostkę.
2. Pory umyj i oczyść. Ich białą część pokrój w talarki. Część zieloną wykorzystaj do innego dania.
3. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
4. Natkę pietruszki i igiełki rozmarynu drobno posiekaj.
5. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i białą część porów. Przesmażaj na średnim ogniu przez około trzy minuty, cały czas mieszając.
6. Do garnka z gorącym bulionem dodaj brokuł, przesmażoną cebulę i pory, świeżą i suszoną natkę pietruszki oraz rozmaryn i szczyptę gałki muszkatołowej. Zagotuj.
7. Zupę gotuj przez około dwadzieścia minut. Następnie dokładnie ją zmiksuj na gładki krem.
8. Do zmiksowanej zupy dodaj mleczko kokosowe. Jeżeli go nie posiadasz możesz ewentualnie dodać zwykłe mleko krowie lub zupełnie zrezygnować z tego dodatku.
9. Zupę dopraw do smaku solą oraz czarnym i białym pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.