8 właściwości zdrowotnych i leczniczych natki pietruszki

 

Natka pietruszki jest jedną z najczęściej stosowanych przypraw. Coraz popularniejszych daniem staje się także sporządzane z niej pesto (choć nazwa ta nie jest chyba do końca właściwa). Wiele osób uważa, że przewyższa ono smakiem tradycyjne bazyliowe pesto. Jednak walory smakowe to nie jedyne zalety natki pietruszki. Dużo ważniejsze są jej liczne właściwości zdrowotne i lecznicze, które zawdzięcza prawdziwemu koktajlowi składników odżywczych.

 

1. Natka pietruszki wzmacnia organizm i wspomaga odporność

Odpowiednio zbilansowana dieta jest jednym z podstawowych czynników wpływających na naszą odporność. Natka pietruszki dzięki licznym witaminom, solom mineralnym i flawonoidom wzmacnia system immunologiczny, działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, moczopędnie i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Zawiera ona szczególnie dużo witaminy C, witaminy A, witaminy K, kwasu foliowego i żelaza, a także potas, wapń, magnez, mangan, witaminę B3, cynk, miedź, witaminę B1, witaminę B2, witaminę E, witaminę B6, kwas pantotenowy i inne.

 

2. Natka pietruszki wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu

Kolagen jest głównym białkiem tkanki łącznej. Wraz z wiekiem następuje stopniowy ubytek jego ilości w organizmie. Deficyt kolagenu powoduje utratę jędrności i elastyczności przez skórę, powstawanie zmarszczek i cellulitu, sztywność stawów, bóle kręgosłupa oraz osłabienie odporności. Witamina C stymuluje produkcję kolagenu w organizmie i jest niezbędna do jego powstawania. 100 gramów natki pietruszki zawiera 133 miligramy witaminy C.

 

3. Natka pietruszki wpływa na prewencję chorób układu krążenia

Schorzenia układu krążenia są najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce. Są to choroby dietozależne spowodowane nieprawidłowym odżywianiem ubogim między innymi w antyoksydanty. Natka pietruszki jest jednym z bogatszych źródłem substancji odżywczych o silnym działaniu przeciwutleniającym: witaminy C, witaminy A, witaminy E, manganu, cynku, miedzi i flawonoidów.

Natka pietruszki zawiera także około 554 miligramy potasu w 100 gramach rośliny. Związek ten powoduje zwiększenie wydalania sodu przez nerki i wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.

 

4. Natka pietruszki pomaga przeciwdziałać zaburzeniom krzepnięcia krwi

Witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi. Jej niedobór powoduje problemy z gojeniem się ran, zbyt obfite krwawienia menstruacyjne, krwawienia samoistne zewnętrzne i wewnętrzne, krwiomocz, częste krwotoki z nosa, skazę krwotoczną u noworodków. W 100 gramach natki pietruszki znajduje się aż 1640 mikrogramów witaminy K, co wielokrotnie przewyższa dobowe zapotrzebowanie organizmu na ten składnik odżywczy.

Przeciwwskazaniem do spożywania natki pietruszki właśnie ze względu na bardzo wysoką zawartość w niej witaminy K jest stosowanie leków przeciwzakrzepowych. Witamina K zakłóca i osłabia działanie antykoagulantów.

 

5. Natka pietruszki wpływa korzystnie na wzrok

Antyoksydanty chroniąc komórki przed skutkami stresu oksydacyjnego korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Witamina A jest niezbędna do poprawnego procesu widzenia, umożliwia adaptację wzroku w ciemności i chroni przed tzw. kurzą ślepotą. W 100 gramach natki pietruszki znajduje się około 8425 j.m beta-karotenu, który w organizmie przekształcony zostaje w witaminę A. Witamina C zmniejsza ryzyko rozwoju zaćmy starczej, wpływa na produkcję kolagenu, wzmacnia naczynia krwionośne – jej niedobór wywołać może wylewy podspojówkowe. Witamina E przeciwdziała destrukcyjnej działalności wolnych rodników i zapobiega utlenianiu witaminy A.

 

 6. Natka pietruszki przeciwdziała anemii

Anemia spowodowana jest zazwyczaj przewlekłym brakiem żelaza. Objawia się skłonnością do omdleń, bladością skóry, osłabieniem, kołataniem serca, zaburzeniami koncentracji i wypadaniem włosów. Na niedokrwistość chorują często kobiety mające obfite krwawienia miesiączkowe oraz osoby nieprawidłowo się odchudzające, niedożywione, cierpiące na częste biegunki. Natka pietruszki zawiera 6.2 miligrama żelaza w 100 gramach rośliny.

Dodatkowo natka pietruszki dzięki obecności witaminy C wpływa także na zwiększenie przyswajalności żelaza niehemowgo. Z tego powodu jej obecność rekomendowana jest osobom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

 

7. Natka pietruszki pomaga zachować zdrowe kości i zęby

Podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów jest wapń. Jego deficyt w organizmie prowadzi do osteoporozy, skłonności do złamań, skrzywienia kręgosłupa, zaburzeń w rozwoju dziecka, próchnicy i chorób przyzębia.

Na niedobory wapnia szczególnie narażone są dzieci oraz kobiety w okresie pomenopauzalnym. Także osoby na diecie roślinnej mogą cierpieć na jego braki, gdyż najlepiej przyswajalny wapń pochodzi z mleka i jego przetworów, których ich dieta jest pozbawiona. Z tego powodu powinni szukać oni alternatywnych źródeł wapnia. Natka pietruszki jest jednym z nich – jej 100 gramów zawiera około 138 miligramów wapnia.

W utrzymaniu zdrowych kości i zębów pomaga także magnez niezbędny do ich mineralizacji i rozwoju oraz witamina C pobudzająca wytwarzanie kolagenu.

 

8. Natka pietruszki pomaga zapobiegać wadom cewy nerwowej

Wady cewy nerwowej to grupa wrodzonych wad spowodowanych nieprawidłowym rozwojem ośrodkowego układu nerwowego. Są one jedną z najczęstszych przyczyn śmierci niemowląt. Szczególną rolę w ich zapobieganiu odgrywa kwas foliowy. Wady cewy nerwowej powstają w pierwszych tygodniach ciąży, kiedy wiele kobiet nie zdaje sobie jeszcze sprawy ze swojego odmiennego stanu. Dbanie o odpowiednią podaż kwasu foliowego w diecie przez kobiety w wieku rozrodczym w znacznym stopniu zmniejsza ryzyko ich wystąpienia. Natka pietruszki zawiera około 152 mikrogramy kwasu foliowego w 100 gramach rośliny.