Masło z czosnkiem niedźwiedzim

 

Ponieważ sezon na czosnek niedźwiedzi jest dość krótki – to zaledwie kilka wiosennych tygodni, warto zamrozić go i zrobić z niego użytek później. Przygotowanie masła ziołowego to jeden ze sposobów na przedłużenie obecności w kuchni tej niezwykle aromatycznej, smacznej i zdrowej rośliny.

Masło z czosnkiem niedźwiedzim wykorzystać można nie tylko jako smarowidło do chleba, ale także np. jako dodatek do grillowanych warzyw, befsztyków, pieczonych ryb czy purée ziemniaczanego.

 

Masło z czosnkiem niedźwiedzim – składniki

 

300 g masła o zawartości tłuszczu 82%

12-15 liści czosnku niedźwiedziego

2 duże ząbki czosnku

1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin

pieprz kolorowy ziarnisty

sól morska drobnoziarnista

świeże zioła (opcjonalnie)

 

Masło z czosnkiem niedźwiedzim – sposób przyrządzenia

 

1. Masło wyjmujemy z lodówki co najmniej pół godziny wcześniej, by zmiękło.

 

2. Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie myjemy, a następnie drobno kroimy.

 

3. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę.

 

4. Pieprz kolorowy tłuczemy w moździerzu lub mielimy za pomocą młynka. Ziarna nie muszą być rozdrobnione na piasek. Wystarczy, jeśli będą na tyle drobne, że nie będą przeszkadzać w jedzeniu.

 

5. Masło ucieramy z oliwą z oliwek, solą i kolorowym pieprzem. Ilość dodanych przypraw trudno precyzyjnie określić, wiele zależy od osobistych preferencji. Na początek warto dodać zaledwie jedną, dwie szczypty. Masło zawsze później można jeszcze raz dosmaczyć.

 

6. Do masła utartego z oliwą i przyprawami dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i miksujemy na gładko.

 

7. Do masła zmiksowanego z czosnkiem dodajemy drobno pokrojone liście czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Nie używamy miksera, chyba że chcemy, by nasze masło miało zielony kolor.

Opcjonalnie możemy dodać także inne świeże zioła, np. rozmaryn, oregano, estragon, natkę pietruszki, tymianek.

 

8. Sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.

 

9. Z masła formujemy wałek i zawijamy go w folię spożywczą. Masło do bieżącego wykorzystania przechowujemy w lodówce, resztę zamrażamy.