Muffiny z porzeczkami

 

Porzeczki w przepisie zastąpić można innymi drobnymi owocami, np. jagodami, malinami, jeżynami lub ich mieszankami.

Użyte owoce mogą być mrożone. Dlatego nawet poza sezonem bez problemu upieczemy muffiny, korzystając ze sklepowych mrożonek lub z własnych zapasów.

 

Muffiny z porzeczkami – składniki

 

200 g mąki kukurydzianej

100 g mąki pszennej

100 g czerwonych lub czarnych porzeczek

100 g masła

2 jajka o rozmiarze L

250 ml maślanki

20 g cukru białego

15 g cukru waniliowego

10 g proszku do pieczenia

5 g sody oczyszczonej

2 g soli

cukier puder (do posypania)

 

Muffiny z porzeczkami – sposób przyrządzenia

 

1. Masło roztop na małym ogniu i pozostaw do ostygnięcia.

 

2. Mąkę pszenną przesiej przez sito. Dodaj mąkę kukurydzianą, cukier biały, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Starannie wymieszaj.

 

3. Do przestudzonego masła dodaj jajka i maślankę. Wymieszaj.

 

4. Do mieszanki suchych składników wlej składniki mokre. Całość zmiksuj, aż powstanie jednolita masa.

 

5. Do powstałego ciasta wmieszaj delikatnie przy pomocy łyżki porzeczki.

 

6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.

 

7. Dwanaście foremek do pieczenia muffinów napełnij ciastem do 2/3 wysokości.

 

8. Muffiny piecz na środkowej półce piekarnika przez około 12-15 minut.

Podany czas jest orientacyjny. Pod koniec pieczenia warto przeprowadzić test suchego patyczka. 

Użycie mrożonych owoców wydłuży czas pieczenia o kilka minut.

 

9. Muffiny po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. 

 

10. Przed podaniem muffiny posyp cukrem pudrem.