Bagietki zapiekane z masłem ziołowym

 

Bagietki zapiekane z masłem ziołowym stanowić mogą samodzielne danie lub być dodatkiem do innych potraw, np. zup, sałatek, dań jednogarnkowych lub potraw z grilla.

Masło ziołowe wykorzystane może być nie tylko do smarowania pieczywa. Można również na nim smażyć, dodawać do gotowanych ziemniaków i purée. Podniesie ono także walory smakowe jajecznicy.

Zioła proponowane w przepisie poniżej to tylko sugestia. Warto samemu tworzyć własne mieszanki korzystając z tego, co mamy akurat pod ręką. Jest to także świetny sposób na przerobienie zalegających w lodówce lub na kuchennym parapecie resztek ziół, których nie zdążyliśmy wykorzystać.

 

Bagietki zapiekane z masłem ziołowym – składniki

 

2 półbagietki pszenne

200 g masła

1 łyżka oliwy z oliwek

kilka ząbków czosnku

pół pęczka natki pietruszki

kilka gałązek tymianku

kilka listków oregano

kilka gałązek szczypiorku

garść rzeżuchy

czarny pieprz

sól

 

Bagietki zapiekane z masłem ziołowym – sposób przyrządzenia

 

1. Masło wyciągnij z lodówki i odstaw na co najmniej pół godziny, by zmiękło.

 

2. Obrany z gałązek tymianek, natkę pietruszki, oregano, szczypiorek i rzeżuchę bardzo drobno posiekaj. Możesz sobie pomóc korzystając z blendera.

 

3. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.

 

4. Masło pokrój w dużą kostkę i przełóż do miski. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie za pomocą widelca rozetrzyj. 

 

5. Do roztartego masła z oliwą dodaj drobno posiekane zioła i czosnek. Ponownie postaraj się wszystko razem dokładnie rozetrzeć i wymieszać.

 

6. Masło ziołowe przypraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

 

7. Masło przełóż na folię spożywczą, uformuj w niezbyt gruby wałek, zawiń i wstaw do zamrażalnika na godzinę.

 

8. Półbagietki ponacinaj ukośnie w mniej więcej 2,5 cm odstępach. Nacięcia rób dość głęboko uważając jednak, by nie przeciąć bagietki.

 

9. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.

 

10. Masło ziołowe wyciągnij z zamrażalnika. Rozwiń folię i pokrój masło na cienkie plastry.

 

11. Plastry masła włóż między rozcięcia w bagietkach.

 

12. Półbagietki zapiekaj mniej więcej przez 10-15 minut w zależności od tego jakiej chrupkości pieczywo preferujesz.