Ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą
Ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą nie tylko smakuje, że palce lizać, ale jest także bardzo proste w przygotowaniu i nawet osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni nie powinny mieć problemów z jego upieczeniem.
Ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą – składniki
250 g mąki pszennej typu 500
380 g cukru białego drobnego
20 g cukru waniliowego
85 g kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
250 ml mleka 3,2%
250 ml soku pomarańczowego
120 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
skórka starta z połowy pomarańczy
10 g sody oczyszczonej
10 g proszku do pieczenia
3 g soli (około pół łyżeczki)
2 jajka
Polewa
280 g cukru pudru
200 g masła o zawartości tłuszczu 82%
40 g kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
50 ml śmietanki 36%
posypka czekoladowa
Ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą – sposób przyrządzenia.
1. Mąkę pszenną wymieszaj z kakao, a następnie przesiej przez sito do miski.
2. Do mąki z kakao dodaj cukier biały drobny, cukier waniliowy, skórkę startą z połowy pomarańczy, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Do drugiej miski wbij jajka i roztrzep je za pomocą widelca. Następnie do jajek dodaj mleko, ekstrakt pomarańczowy i olej rzepakowy. Całość starannie wymieszaj.
Jeśli chcesz uzyskać bardzo intensywny aromat i smak pomarańczy, dodać możesz nieco więcej ekstraktu, nawet dwie łyżeczki.
4. Do miski z suchymi składnikami wlej zawartość drugiej miski ze składnikami mokrymi. Miksuj, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
5. Zagotuj sok pomarańczowy. Gorący sok wlej powoli, cienkim strumieniem do ciasta, cały czas miksując.
6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
7. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch i wstaw na środkową półkę piekarnika.
Piecz przez około 35-40 minut. Jest to czas orientacyjny, dlatego po pół godzinie sprawdź, czy aby ciasto nie jest już upieczone, przeprowadzając test suchego patyczka. Jeżeli patyczek jest mokry, ciasto pozostaw w piekarniku na jeszcze jakiś czas. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest upieczone.
8. Przygotuj polewę.
Masło wyciągnij z lodówki odpowiednio wcześniej przed przystąpieniem do przygotowywania polewy, by osiągnęło temperaturę pokojową. Kiedy to nastąpi, przełóż je do misy i ucieraj na średnich obrotach miksera przez około 6-7 minut.
Następnie do masła dodaj cukier puder, kakao i śmietankę. Całość miksuj przez kilka minut. Jeżeli konsystencja polewy jest zbyt gęsta i może być problem z rozsmarowaniem jej na cieście, dodaj trochę więcej śmietanki.
9. Ciasto po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Na wierzchu przestudzonego ciasta rozsmaruj polewę i posyp je dowolną posypką czekoladową.