Ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą

 

Ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą nie tylko smakuje, że palce lizać, ale jest także bardzo proste w przygotowaniu i nawet osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni nie powinny mieć problemów z jego upieczeniem. 

 

Ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą – składniki

 

250 g mąki pszennej typu 500

380 g cukru białego drobnego

20 g cukru waniliowego

85 g kakao o obniżonej zawartości tłuszczu

250 ml mleka 3,2%

250 ml soku pomarańczowego

120 ml oleju rzepakowego

1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego

skórka starta z połowy pomarańczy

10 g sody oczyszczonej

10 g proszku do pieczenia

3 g soli (około pół łyżeczki)

2 jajka

 

Polewa

280 g cukru pudru

200 g masła o zawartości tłuszczu 82%

40 g kakao o obniżonej zawartości tłuszczu

50 ml śmietanki 36%

posypka czekoladowa

 

Ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą – sposób przyrządzenia.

 

1. Mąkę pszenną wymieszaj z kakao, a następnie przesiej przez sito do miski.

 

2. Do mąki z kakao dodaj cukier biały drobny, cukier waniliowy, skórkę startą z połowy pomarańczy, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie wymieszaj.

 

3. Do drugiej miski wbij jajka i roztrzep je za pomocą widelca. Następnie do jajek dodaj mleko, ekstrakt pomarańczowy i olej rzepakowy. Całość starannie wymieszaj.

Jeśli chcesz uzyskać bardzo intensywny aromat i smak pomarańczy, dodać możesz nieco więcej ekstraktu, nawet dwie łyżeczki.

 

4. Do miski z suchymi składnikami wlej zawartość drugiej miski ze składnikami mokrymi. Miksuj, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. 

 

5. Zagotuj sok pomarańczowy. Gorący sok wlej powoli, cienkim strumieniem do ciasta, cały czas miksując.

 

6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. 

 

7. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch i wstaw na środkową półkę piekarnika.

Piecz przez około 35-40 minut. Jest to czas orientacyjny, dlatego po pół godzinie sprawdź, czy aby ciasto nie jest już upieczone, przeprowadzając test suchego patyczka. Jeżeli patyczek jest mokry, ciasto pozostaw w piekarniku na jeszcze jakiś czas. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest upieczone.

 

8. Przygotuj polewę.

Masło wyciągnij z lodówki odpowiednio wcześniej przed przystąpieniem do przygotowywania polewy, by osiągnęło temperaturę pokojową. Kiedy to nastąpi, przełóż je do misy i ucieraj na średnich obrotach miksera przez około 6-7 minut.

Następnie do masła dodaj cukier puder, kakao i śmietankę. Całość miksuj przez kilka minut. Jeżeli konsystencja polewy jest zbyt gęsta i może być problem z rozsmarowaniem jej na cieście, dodaj trochę więcej śmietanki.

 

9. Ciasto po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Na wierzchu przestudzonego ciasta rozsmaruj polewę i posyp je dowolną posypką czekoladową.