3 przepisy na zielone koktajle
Największą chyba zaletą zielonych koktajli jest to, że przyczyniają się one do spożywania większej ilości warzyw i owoców. Normalnie raczej mało kto z nas jadłby surowy szpinak czy jarmuż. Także owoce wielu chętnie zamieniłoby na słodkie przekąski. Tymczasem zmiksowane na gładki koktajl nagle stają się chętnie spożywanym przysmakiem, który oprócz walorów smakowych przynosi także liczne korzyści naszemu zdrowiu i urodzie.
Proponowane poniżej przepisy to zaledwie kilka z tysięcy możliwości przyrządzenia tego napoju. Mamy nadzieję, że zainspirują cię one do poszukiwania własnych smaków i poszerzenia listy składników, które do zrobienia zielonych koktajli można wykorzystać.
Zielony koktajl z gruszkami i imbirem
Składniki
50 g szpinaku
50 g jarmużu
2 łodygi selera naciowego
2 gruszki
3 banany
1 cm kawałek świeżego imbiru
300 ml wody mineralnej
Sposób przyrządzenia
1. Gruszki przekrój na pół i usuń z nich gniazda nasienne.
2. Imbir obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
3. Seler naciowy i banany pokrój na mniejsze kawałki.
4. Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na gładki koktajl. Jeżeli wolisz rzadszą konsystencję, dodaj trochę więcej wody.
Zielony koktajl z jabłkami i awokado
Składniki
80 g szpinaku
3 liście sałaty rzymskiej
1 zielone jabłko
1 czerwone jabłko
1 awokado
3 banany
200 ml soku pomarańczowego
200 ml zielonej herbaty
Sposób przyrządzenia
1. Jabłka podziel na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.
2. Sałatę rzymską porwij na mniejsze kawałki.
3. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ.
4. Banany obierz ze skórki i podziel na mniejsze kawałki.
5. Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na jednolitą konsystencję.
Zielony koktajl z mango i nektarynką
Składniki
100 g szpinaku
1 ogórek
2 mango
1 nektarynka
3 banany
300 ml soku pomarańczowego
100 ml soku grejpfrutowego
Sposób przyrządzenia
1. Mango i nektarynkę przekrój na pół, oddziel od pestek i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Ogórek umyj i pokrój w dużą kostkę.
3. Banany obierz ze skórki i połam na kilka kawałków.
4. Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na gładko.