3 przepisy na zielone koktajle

 

Największą chyba zaletą zielonych koktajli jest to, że przyczyniają się one do spożywania większej ilości warzyw i owoców. Normalnie raczej mało kto z nas jadłby surowy szpinak czy jarmuż. Także owoce wielu chętnie zamieniłoby na słodkie przekąski. Tymczasem zmiksowane na gładki koktajl nagle stają się chętnie spożywanym przysmakiem, który oprócz walorów smakowych przynosi także liczne korzyści naszemu zdrowiu i urodzie. 

Proponowane poniżej przepisy to zaledwie kilka z tysięcy możliwości przyrządzenia tego napoju. Mamy nadzieję, że zainspirują cię one do poszukiwania własnych smaków i poszerzenia listy składników, które do zrobienia zielonych koktajli można wykorzystać.

 

Zielony koktajl z gruszkami i imbirem

 

Składniki

50 g szpinaku

50 g jarmużu

2 łodygi selera naciowego

2 gruszki

3 banany 

1 cm kawałek świeżego imbiru

300 ml wody mineralnej

 

Sposób przyrządzenia

 

1. Gruszki przekrój na pół i usuń z nich gniazda nasienne.

 

2. Imbir obierz ze skórki i pokrój w plasterki.

 

3. Seler naciowy i banany pokrój na mniejsze kawałki.

 

4. Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na gładki koktajl. Jeżeli wolisz rzadszą konsystencję, dodaj trochę więcej wody.

 

Zielony koktajl z jabłkami i awokado

 

Składniki

80 g szpinaku

3 liście sałaty rzymskiej

1 zielone jabłko

1 czerwone jabłko

1 awokado

3 banany

200 ml soku pomarańczowego

200 ml zielonej herbaty

 

Sposób przyrządzenia

 

1. Jabłka podziel na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.

 

2. Sałatę rzymską porwij na mniejsze kawałki.

 

3. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ.

 

4. Banany obierz ze skórki i podziel na mniejsze kawałki.

 

5. Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na jednolitą konsystencję. 

 

 Zielony koktajl z mango i nektarynką

 

Składniki

100 g szpinaku

1 ogórek

2 mango

1 nektarynka

3 banany

300 ml soku pomarańczowego

100 ml soku grejpfrutowego

 

Sposób przyrządzenia

 

1. Mango i nektarynkę przekrój na pół, oddziel od pestek i pokrój na mniejsze kawałki.

 

2. Ogórek umyj i pokrój w dużą kostkę.

 

3. Banany obierz ze skórki i połam na kilka kawałków.

 

4. Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na gładko.