Mus czekoladowo-kawowy z migdałową nutą

 

Naturalny ekstrakt z migdałów możesz zastąpić ekstraktem z wanilii lub zupełnie zrezygnować z tego dodatku. Zamiast ekstraktu możesz też dodać startą skórkę z pomarańczy lub cytryny.

 

Mus czekoladowo-kawowy z migdałową nutą – składniki

 

100 g ciemnej czekolady

100 g mlecznej czekolady

15 g kakao o obniżonej zawartości tłuszczu

10 g cukru pudru

80 ml mocnej kawy

2 jajka o rozmiarze M

250 ml śmietanki 30% lub 36%

kilka kropel naturalnego ekstraktu migdałowego

szczypta soli 

 

Mus czekoladowo-kawowy z migdałową nutą – sposób przyrządzenia

 

1. Ubij śmietanę na sztywno. By śmietana łatwo się ubiła, powinna być schłodzona. Jeżeli preferujesz słodszy deser, do ubijanej śmietany możesz dodać trochę cukru.

 

2. Oddziel żółtka od jajek.

 

3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno.

 

4. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Aby to zrobić umieść miseczkę na garnku z gotującą się wodą, jednak tak by jej dno i woda nie miały ze sobą kontaktu. Do miseczki przełóż pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewaj na małym ogniu, aż do jej całkowitego rozpuszczenia, od czasu do czasu mieszając.

 

5. Kiedy czekoladą się rozpuści, dodaj kakao i kawę. Mieszaj do całkowitego połączenia się składników, następnie zdejmij z ognia.

 

6. Do drugiej miski przełóż żółtka i cukier puder. Ucieraj mikserem elektrycznym przez około minutę.

 

7. Do utartych żółtek z cukrem dodaj rozpuszczoną czekoladę z kakao i kawą. Dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj kilka kropel ekstraktu migdałowego.

 

8. Kiedy zawartość miski lekko przestygnie, powolnymi ruchami wmieszaj w nią ubitą pianę z białek.

 

9. Do powstałego musu dodaj ubitą śmietankę. Podobnie jak w przypadku piany z białek, dodawaj ją powoli małymi porcjami.

 

10. Gotowy mus przełóż do pucharków i schładzaj w lodówce przez co najmniej kilka godzin.

 

11. Przed podaniem udekoruj mus w dowolny sposób, np. świeżymi owocami.