Deser z truskawkami, jogurtem i ciasteczkami

 

Do przygotowania deseru poza truskawkami wykorzystać można także inne owoce, np. maliny, borówki amerykańskie czy jeżyny. A jeśli nie mamy pod ręką świeżych owoców, konfitura, dżem lub frużelina też się nadadzą.

 

Deser z truskawkami, jogurtem i ciasteczkami – składniki

 

50 dag truskawek

500 ml gęstego jogurtu naturalnego

20 ml soku pomarańczowego

190 g mąki pszennej typ 500

160 g masła

50 g cukru pudru

5 g kakao

5 g cynamonu

 

Deser z truskawkami, jogurtem i ciasteczkami – sposób przyrządzenia

 

1. Mąkę pszenną wymieszaj z 40 g cukru pudru, kakao i cynamonem. Powstałą mieszankę przesiej przez sito.

Proporcje kakao i cynamonu możesz dowolnie zmieniać. Możesz też zrezygnować całkowicie z cynamonu i zamiast niego dodać dodatkowe 5 g kakao.

 

2. Masło pokrój w grubą kostkę i połącz ze składnikami suchymi.

Wyrób ciasto, nadaj mu kształt kuli i włóż do zamrażalnika na kwadrans.

 

3. Z ciasta uformuj kulki mniej więcej tej samej wielkości, delikatnie spłaszcz je dłonią i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy.

Można również rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm i wyciąć z niego małe okrągłe ciastka.

 

4. Blachę z ciastkami włóż do lodówki na 25-30 minut.

 

5. Ciastka piecz na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C przez około kwadrans. Podany czas jest orientacyjny. Wiele zależy od rodzaju piekarnika, którym dysponujemy oraz od wielkości ciastek. 

 

6. Po upieczeniu ciastka pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie drobno pokrusz lub zblenduj.

 

7. Truskawki pokrój w ćwiartki lub w plasterki i zalej sokiem pomarańczowym. Odstaw na 15 minut. Po upływie tego czasu owoce dokładnie odsącz z soku.

 

8. Jogurt wymieszaj z 10 g cukru pudru. 

Jogurt powinien być schłodzony, prosto z lodówki.

 

9. W wysokich szklanych pucharkach układaj warstwami – pokruszone ciastka, następnie warstwę truskawek, na nich warstwę jogurtu z cukrem pudrem, potem ponownie pokruszone ciastka, truskawki i jogurt.

Wierzch deseru przyozdobić możesz truskawką.