Panna cotta z musem truskawkowym
Panna cotta to deser pochodzący z Włoch, którego głównymi składnikami są tłusta śmietanka i żelatyna. W niektórych wersjach tego deseru obok śmietanki pojawia się mleko i jogurt naturalny. W kuchni wegańskiej śmietankę zastępuje mleko kokosowe lub migdałowe, a żelatynę agar-agar.
Panna cotta – składniki
1 litr śmietanki kremówki 30%
20 dag cukru
4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
5 łyżeczek żelatyny
Mus truskawkowy – składniki
30 dag truskawek świeżych lub mrożonych
10 dag cukru
1 łyżka żelatyny
Panna cotta z musem truskawkowym – sposób przyrządzenia
1. Pięć łyżeczek żelatyny zalej 100 ml zimnej wody i odstaw na kilkanaście minut do napęcznienia.
2. Połącz śmietankę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Podgrzej na wolnym ogniu, by była gorąca, ale nie dopuść, by się zagotowała.
3. Namoczoną żelatynę dodaj do gorącej śmietanki i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
4. Gotową mieszankę przelej do szklanek. Po lekkim wystudzeniu wstaw je do lodówki, aby masa stężała.
5. Przygotuj mus truskawkowy. W tym celu namocz w niewielkiej ilości wody żelatynę.
6. Truskawki zmiksuj z cukrem na gładki sos.
7. Napęczniałą żelatynę podgrzej na małym ogniu i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia.
8. Do musu truskawkowego dodaj żelatynę i dokładnie razem wymieszaj.
9. Wyjmij szklanki z panna cottą z lodówki i każdą uzupełnij musem truskawkowym. Dla lepszego efektu estetycznego uważaj, żeby nie lać po ściankach.
10. Szklanki ponownie wstaw do lodówki, by mus truskawkowy stężał. W sezonie panna cottę udekorować możesz czerwonymi i czarnymi porzeczkami oraz kawałkami truskawek.