Panna cotta z musem truskawkowym

 

Panna cotta to deser pochodzący z Włoch, którego głównymi składnikami są tłusta śmietanka i żelatyna. W niektórych wersjach tego deseru obok śmietanki pojawia się mleko i jogurt naturalny. W kuchni wegańskiej śmietankę zastępuje mleko kokosowe lub migdałowe, a żelatynę agar-agar.

 

Panna cotta – składniki

 

1 litr śmietanki kremówki 30%

20 dag cukru

4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

5 łyżeczek żelatyny

 

Mus truskawkowy – składniki

 

30 dag truskawek świeżych lub mrożonych

10 dag cukru

1 łyżka żelatyny

 

Panna cotta z musem truskawkowym – sposób przyrządzenia

 

1. Pięć łyżeczek żelatyny zalej 100 ml zimnej wody i odstaw na kilkanaście minut do napęcznienia.

 

2. Połącz śmietankę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Podgrzej na wolnym ogniu, by była gorąca, ale nie dopuść, by się zagotowała.

 

3. Namoczoną żelatynę dodaj do gorącej śmietanki i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

 

4. Gotową mieszankę przelej do szklanek. Po lekkim wystudzeniu wstaw je do lodówki, aby masa stężała.

 

5. Przygotuj mus truskawkowy. W tym celu namocz w niewielkiej ilości wody żelatynę.

 

6. Truskawki zmiksuj z cukrem na gładki sos.

 

7. Napęczniałą żelatynę podgrzej na małym ogniu i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia.

 

8. Do musu truskawkowego dodaj żelatynę i dokładnie razem wymieszaj.

 

9. Wyjmij szklanki z panna cottą z lodówki i każdą uzupełnij musem truskawkowym. Dla lepszego efektu estetycznego uważaj, żeby nie lać po ściankach.

 

10. Szklanki ponownie wstaw do lodówki, by mus truskawkowy stężał. W sezonie panna cottę udekorować możesz czerwonymi i czarnymi porzeczkami oraz kawałkami truskawek.