Rumowe kulki z bakaliami
Rumowe kulki to popularny deser serwowany w okresie Świąt Bożego Narodzenia w wielu krajach, głównie anglojęzycznych, a także między innymi w Niemczech, Austrii i Dani. Ich polskim odpowiednikiem jest robiona z odpadów cukierniczych bajaderka.
Wykonanie kulek jest niezwykle proste i nie wymaga pieczenia. Dlatego też warto wzbogacić o nie swój repertuar kulinarny, by w razie nagłej potrzeby, np. wizyty niespodziewanych gości, móc szybko coś smacznego podać. Mogą one stanowić także słodki prezent, którym obdarujemy bliską nam osobę.
Oprócz prostoty wykonania, ich największą zaletą jest to, że nie ma sztywnego przepisu, którego należy się trzymać przygotowując je. Poza rumem i kakao, reszta składników i ich proporcje zależą od naszych osobistych preferencji i tego, co akurat mamy pod ręką.
W wersji dla dzieci oraz abstynentów alkohol w deserze zastąpić można jakimś sokiem, np. wiśniowym, z czarnej porzeczki lub pomarańczowym. Nie będą to już wtedy klasyczne rum balls, ale nadal smakować będą wyśmienicie.
Rumowe kulki z bakaliami – składniki
30 g kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
250 g herbatników zwykłych lub korzennych
400 g mleka zagęszczonego słodzonego
50 g orzechów włoskich
20 g rodzynek sułtańskich
20 g owoców suszonej żurawiny
50 g wiórków kokosowych
50 ml rumu
Rumowe kulki z bakaliami – sposób przyrządzenia
1. Herbatniki rozdrabniamy przy pomocy blendera do konsystencji piasku.
2. Orzechy włoskie siekamy jak najdrobniej, ewentualnie mielimy.
3. Rodzynki sułtańskie i suszoną żurawinę kroimy w możliwie najmniejsze kawałki.
4. Do dużej miski przekładamy rozdrobnione herbatniki, orzechy włoskie, rodzynki sułtańskie i suszoną żurawinę. Dodajemy kakao, zagęszczone słodzone mleko oraz rum. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
5. Z powstałej masy formujemy rękoma kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
6. Na płaski talerz wysypujemy wiórki kokosowe i obtaczamy w nich kulki. Wiórki można wcześniej delikatnie uprażyć na patelni lub w piekarniku.
7. Gotowe kulki przechowujemy w lodówce. Można je także mrozić i tym sposobem zawsze mieć pod ręką.