Deviled eggs
Deviled eggs to jeden z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych sposobów na faszerowane jajka. Warto o nim pamiętać przygotowując menu na domówkę czy świąteczne przyjęcie lub gdy po prostu mamy ochotę zjeść coś pysznego, niewymagającego dużej ilości czasu i przygotowań.
Przyrządzenie tego dania w jego podstawowej wersji sprowadza się do ugotowania jajek na twardo i wymieszania kilku składników nadzienia.
Deviled eggs – składniki
8 jajek
5 łyżek majonezu
1 łyżka musztardy Dijon lub żółtej musztardy amerykańskiej
1 łyżeczka octu winnego z białego wina lub octu jabłkowego
słodka mielona wędzona papryka
czarny pieprz
sól
Deviled eggs – sposób przyrządzenia
1. Jajka umieść w garnku z zimną wodą. Woda powinna całkowicie zakrywać jajka.
2. Garnek bez przykrycia postaw na średnim ogniu. Zagotuj wodę.
3. Kiedy woda zacznie się gotować, odczekaj kilkanaście sekund, wyłącz gaz i przykryj garnek. Pozostaw jajka w gorącej wodzie na 12-15 minut w zależności od ich wielkości.
4. Ugotowane jajka przełóż do miski z bardzo zimną wodą, najlepiej z dodatkiem kostek lodu i pozostaw na minutę. Następnie jajka wyciągnij z wody i obierz.
5. Obrane jajka przekrój wzdłuż na pół i ostrożnie wyjmij żółtka.
6. Żółtka przetrzyj przez sito, ewentualnie rozetrzyj dokładnie widelcem.
7. Przetarte żółtka wymieszaj w miseczce z majonezem, musztardą Dijon lub żółtą musztardą amerykańską i octem winnym z białego wina lub octem jabłkowym. Dosmacz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Jeżeli jesteś fanem pikantnych smaków, do farszu dodać możesz kroplę ostrego sosu chilli lub odrobinę chrzanu. Niektórzy dodają także masło, co powoduje, że farsz staje się jeszcze bardziej kremowy.
Jeśli chcesz, by konsystencja farszu była bardzo gładka, zamiast sita i łyżki użyj blendera.
8. Połówki białek napełnij farszem przy pomocy rękawa cukierniczego lub zwykłej małej łyżeczki.
Jeżeli do czasu serwowania jajek pozostało jeszcze parę godzin, najlepiej będzie pozostawić białka i nadzienie oddzielnie i faszerować jajka dopiero tuż przed podaniem ich na stół.
9. Gotowe faszerowane jajka oprósz wędzoną słodką mieloną papryką.