Zupa marchewkowa z karmelizowaną cebulą

 

Kiedy za oknem pochmurno i zimno popraw sobie samopoczucie talerzem kolorowej i aromatycznej zupy. Marchewka z karmelizowaną cebulą przyprawiona gałką muszkatołową i curry stanowi intrygujące połączenie smakowe, które warte jest spróbowania.

 

Zupa marchewkowa z karmelizowaną cebulą – składniki

 

2 duże marchewki

2 duże żółte cebule

1 duży ziemniak

1 ząbek czosnku

1 litr bulionu warzywnego lub wody

4 łyżki oliwy z oliwek

pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

pół łyżeczki curry w proszku

pieprz kolorowy

sól

świeże zioła do dekoracji

 

Zupa marchewkowa z karmelizowaną cebulą – sposób przyrządzenia

 

1. Marchew umyj, obierz ze skórki i pokrój w plasterki lub w kostkę.

 

2. Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki.

 

3. Ziemniak umyj, obierz i pokrój w kostkę.

 

4. Czosnek drobno posiekaj.

 

5. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj pokrojoną cebulę i duś ją przez około pół godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli cebula zacznie przywierać do dna naczynia, podlej ją niewielką ilością wody. Gotowa cebula jest miękka i złotobrązowa.

 

6. W garnku, w którym będziesz gotować zupę rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj marchew i ziemniaka. Przesmaż je przez około trzy minuty, cały czas mieszając.

 

7. Do marchwi i ziemniaka dodaj karmelizowaną cebulę, bulion warzywny lub wodę, gałkę muszkatołową i curry. Gotuj przez około trzydzieści  minut.

 

8. Kiedy zupa jest już ugotowana, zmiksuj ją na gładko i przypraw do smaku świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i solą.

 

9. Zupę podawaj gorącą, udekorowaną ulubionymi ziołami, np. bazylią, rzeżuchą, szczypiorkiem czy rozmarynem.