Zupa marchewkowa z karmelizowaną cebulą
Kiedy za oknem pochmurno i zimno popraw sobie samopoczucie talerzem kolorowej i aromatycznej zupy. Marchewka z karmelizowaną cebulą przyprawiona gałką muszkatołową i curry stanowi intrygujące połączenie smakowe, które warte jest spróbowania.
Zupa marchewkowa z karmelizowaną cebulą – składniki
2 duże marchewki
2 duże żółte cebule
1 duży ziemniak
1 ząbek czosnku
1 litr bulionu warzywnego lub wody
4 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki curry w proszku
pieprz kolorowy
sól
świeże zioła do dekoracji
Zupa marchewkowa z karmelizowaną cebulą – sposób przyrządzenia
1. Marchew umyj, obierz ze skórki i pokrój w plasterki lub w kostkę.
2. Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki.
3. Ziemniak umyj, obierz i pokrój w kostkę.
4. Czosnek drobno posiekaj.
5. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj pokrojoną cebulę i duś ją przez około pół godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli cebula zacznie przywierać do dna naczynia, podlej ją niewielką ilością wody. Gotowa cebula jest miękka i złotobrązowa.
6. W garnku, w którym będziesz gotować zupę rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj marchew i ziemniaka. Przesmaż je przez około trzy minuty, cały czas mieszając.
7. Do marchwi i ziemniaka dodaj karmelizowaną cebulę, bulion warzywny lub wodę, gałkę muszkatołową i curry. Gotuj przez około trzydzieści minut.
8. Kiedy zupa jest już ugotowana, zmiksuj ją na gładko i przypraw do smaku świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i solą.
9. Zupę podawaj gorącą, udekorowaną ulubionymi ziołami, np. bazylią, rzeżuchą, szczypiorkiem czy rozmarynem.