Truskawkowy mus na dwa sposoby
Przedstawiamy dwa przepisy na niezwykle proste w wykonaniu musy truskawkowe – jeden ze śmietanką i żelatyną, drugi wegański z mleczkiem kokosowym.
Truskawkowy mus ze śmietanką – składniki
500 g truskawek
250 ml śmietanki 30%
50 g cukru pudru
4 łyżki wody
1 łyżka soku pomarańczowego
2 łyżeczki żelatyny
Truskawkowy mus – sposób przyrządzenia
1. Ubij śmietankę na sztywno. Przed ubijaniem powinna być porządnie schłodzona. Jeżeli przez nieuwagę ją przemiksujesz, dodaj do ubitej masy trochę nieubitej śmietanki i ręcznie wymieszaj.
2. Truskawki starannie umyj, usuń szypułki i osusz. Następnie zmiksuj je z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy.
3. Rozpuść żelatynę w przegotowanej gorącej wodzie. Mieszaj, aż ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
4. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do truskawek zmiksowanych z cukrem pudrem i sokiem pomarańczowym. Dokładnie wymieszaj.
5. Do masy truskawkowej wmieszaj za pomocą szpatułki lub łyżki ubitą kremówkę.
6. Mus przełóż do pucharków lub szklaneczek i schłodź w lodówce.
7. Przed podaniem mus udekoruj bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
Truskawkowy mus z mleczkiem kokosowym – składniki
2 puszki mleczka kokosowego
200 g truskawek
50 g cukru pudru
Truskawkowy mus – sposób przyrządzenia
1. Puszki z mleczkiem kokosowym (pojemność 400 ml) schładzaj w lodówce przez co najmniej dobę.
Najlepiej wybrać mleczko kokosowe, które ma w swoim składzie tylko dwa składniki: ekstrakt kokosowy (im więcej, tym lepiej) i wodę.
2. Puszki po schłodzeniu otwórz i oddziel znajdujący się w nich płyn od części twardej. Możesz ułatwić to sobie obracając puszki po wyjęciu z lodówki do góry dnem i w ten sposób je otwierając. Płyn znajdzie się wtedy u góry i łatwiej będzie go odlać.
3. Cześć twardą przełóż do miski i za pomocą miksera ubij, aż uzyska konsystencję przypominającą klasyczną bitą śmietanę. Pod sam koniec ubijania dodaj cukier puder.
Pozostały płynną część wylej lub wykorzystuj do zrobienia owocowych koktajli.
4. Truskawki umyj, a następnie zmiksuj na gładko.
5. Zmiksowane truskawki połącz z ubitym mleczkiem kokosowym. Delikatnie wymieszaj i przełóż do szklanych pucharków. Udekoruj w dowolny sposób.
Jeżeli musu nie serwujesz od razu, przechowuj go w lodówce.