Truskawkowy mus na dwa sposoby

 

Przedstawiamy dwa przepisy na niezwykle proste w wykonaniu musy truskawkowe – jeden ze śmietanką i żelatyną, drugi wegański z mleczkiem kokosowym.

 

Truskawkowy mus ze śmietanką – składniki

 

500 g truskawek

250 ml śmietanki 30%

50 g cukru pudru

4 łyżki wody

1 łyżka soku pomarańczowego

2 łyżeczki żelatyny

Truskawkowy mus – sposób przyrządzenia

 

1. Ubij śmietankę na sztywno. Przed ubijaniem powinna być porządnie schłodzona. Jeżeli przez nieuwagę ją przemiksujesz, dodaj do ubitej masy trochę nieubitej śmietanki i ręcznie wymieszaj.

 

2. Truskawki starannie umyj, usuń szypułki i osusz. Następnie zmiksuj je z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy.

 

3. Rozpuść żelatynę w przegotowanej gorącej wodzie. Mieszaj, aż ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.

 

4. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do truskawek zmiksowanych z cukrem pudrem i sokiem pomarańczowym. Dokładnie wymieszaj.

 

5. Do masy truskawkowej wmieszaj za pomocą szpatułki lub łyżki ubitą kremówkę.

 

6. Mus przełóż do pucharków lub szklaneczek i schłodź w lodówce.

 

7. Przed podaniem mus udekoruj bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

 

Truskawkowy mus z mleczkiem kokosowym – składniki

 

2 puszki mleczka kokosowego

200 g truskawek

50 g cukru pudru

 

Truskawkowy mus – sposób przyrządzenia

 

1. Puszki z mleczkiem kokosowym (pojemność 400 ml) schładzaj w lodówce przez co najmniej dobę.

Najlepiej wybrać mleczko kokosowe, które ma w swoim składzie tylko dwa składniki: ekstrakt kokosowy (im więcej, tym lepiej) i wodę.

 

2. Puszki po schłodzeniu otwórz i oddziel znajdujący się w nich płyn od części twardej. Możesz ułatwić to sobie obracając puszki po wyjęciu z lodówki do góry dnem i w ten sposób je otwierając. Płyn znajdzie się wtedy u góry i łatwiej będzie go odlać.

 

3. Cześć twardą przełóż do miski i za pomocą miksera ubij, aż uzyska konsystencję przypominającą klasyczną bitą śmietanę. Pod sam koniec ubijania dodaj cukier puder.

Pozostały płynną część wylej lub wykorzystuj do zrobienia owocowych koktajli.

 

4. Truskawki umyj, a następnie zmiksuj na gładko.

 

5. Zmiksowane truskawki połącz z ubitym mleczkiem kokosowym. Delikatnie wymieszaj i przełóż do szklanych pucharków. Udekoruj w dowolny sposób.

Jeżeli musu nie serwujesz od razu, przechowuj go w lodówce.