Omlet z truskawkami i bitą śmietaną
Truskawki w przepisie zastąpić można innymi owocami, np. borówkami, jeżynami, malinami, bananami, czereśniami lub wiśniami.
Omlet z truskawkami i bitą śmietaną – składniki
Omlet
3 duże jajka
20 g mąki pszennej typu 450
10 g cukru pudru
15 g masła
szczypta soli
Bita śmietana
125 ml śmietanki 30%
10 g cukru pudru
Dodatki
5 truskawek
5 g cukru pudru
Omlet z truskawkami i bitą śmietaną – sposób przyrządzenia
1. Truskawki dokładnie umyj, obierz z szypułek i pokrój w plasterki.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę wlej do miski i ubijaj mikserem do momentu, aż zacznie gęstnieć. Dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze przez chwilę, aż śmietanka stanie się sztywna.
3. Oddziel żółtka od białek. Uważaj, by do białek nie przedostała się nawet odrobina żółtka, gdyż spowoduje to problemy z ich ubiciem.
4. Białka przełóż do czystej i suchej miski. Dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki. Pod koniec ubijania dodaj powoli, małymi partiami cukier puder.
5. Żółtka roztrzep widelcem.
6. Mąkę pszenną przesiej przez sito.
7. Do ubitej piany z białek wmieszaj delikatnie żółtka.
8. Następnie dodaj przesianą mąkę pszenną i całość zmiksuj na najwolniejszych obrotach miksera do połączenia się składników.
9. Rozgrzej patelnię i roztop masło.
10. Przygotowaną masę wlej na patelnię.
11. Omlet smaż na małym ogniu przez około 5 minut lub do czasu aż się zetnie, po czym przewróć na drugą stronę i dosmaż.
12. Gotowy omlet wyłóż na talerz. Połowę omletu posmaruj bitą śmietaną i obłóż plasterkami truskawek. Następnie złóż go i oprósz cukrem pudrem.