KUCHNIA

Omlet z truskawkami i bitą śmietaną

 

Truskawki w przepisie zastąpić można innymi owocami, np. borówkami, jeżynami, malinami, bananami, czereśniami lub wiśniami.

 

Omlet z truskawkami i bitą śmietaną – składniki

 

Omlet

3 duże jajka

20 g mąki pszennej typu 450

10 g cukru pudru

15 g masła

szczypta soli

 

Bita śmietana

125 ml śmietanki 30%

10 g cukru pudru

 

Dodatki

5 truskawek

5 g cukru pudru

 

Omlet z truskawkami i bitą śmietaną – sposób przyrządzenia

 

1. Truskawki dokładnie umyj, obierz z szypułek i pokrój w plasterki.

 

2. Dobrze schłodzoną śmietankę wlej do miski i ubijaj mikserem do momentu, aż zacznie gęstnieć. Dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze przez chwilę, aż śmietanka stanie się sztywna.

 

3. Oddziel żółtka od białek. Uważaj, by do białek nie przedostała się nawet odrobina żółtka, gdyż spowoduje to problemy z ich ubiciem.

 

4. Białka przełóż do czystej i suchej miski. Dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki. Pod koniec ubijania dodaj powoli, małymi partiami cukier puder.

 

5. Żółtka roztrzep widelcem.

 

6. Mąkę pszenną przesiej przez sito.

 

7. Do ubitej piany z białek wmieszaj delikatnie żółtka.

 

8. Następnie dodaj przesianą mąkę pszenną i całość zmiksuj na najwolniejszych obrotach miksera do połączenia się składników.

 

9. Rozgrzej patelnię i roztop masło.

 

10. Przygotowaną masę wlej na patelnię.

 

11. Omlet smaż na małym ogniu przez około 5 minut lub do czasu aż się zetnie, po czym przewróć na drugą stronę i dosmaż.

 

12. Gotowy omlet wyłóż na talerz. Połowę omletu posmaruj bitą śmietaną i obłóż plasterkami truskawek. Następnie złóż go i oprósz cukrem pudrem.

 

VERDUM.PL używa jedynie niezbędnych do funkcjonowania witryny plików cookie. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookie oznacza zgodę na ich użycie. Jeśli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki lub opuść stronę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję pliki cookie