Pizza z wędliną i warzywami
Proponowane w przepisie wędliny to salami lub szynka wieprzowa. Możemy użyć obu tych składników lub też skorzystać z innego rodzaju wędlin, np. kiełbasy, polędwicy czy baleronu. Pizza będzie smaczna także w wersji wegetariańskiej.
Ilość składników w przepisie wystarcza do zrobienia dwóch blach pizzy.
Pizza z wędliną i warzywami – składniki
Ciasto
400 g mąki pszennej typ 550
250 ml mleka lub wody
60 ml oleju rzepakowego
60 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru (5 g)
1 łyżeczka soli (6 g)
Sos
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki keczupu pikantnego
1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
1/3 łyżeczki suszonej bazylii
1/3 łyżeczki suszonego oregano
szczypta cukru
szczypta soli
Dodatki
40 dag wędliny (salami lub szynki wieprzowej)
125 g mozzarelli
125 g sera cheddar
4 pieczarki
2 pomidory
1 papryka biała, żółta lub czerwona
1 cebula
1/2 puszki konserwowanej kukurydzy
kilka zielonych oliwek
kilka czarnych oliwek
szczypta bazylii
szczypta oregano
Pizza z wędliną i warzywami – sposób przyrządzenia
1. Przygotowujemy ciasto.
Mleko lub wodę lekko podgrzewamy. Płyn nie powinien być jednak zbyt ciepły, ponieważ wysoka temperatura zabija drożdże.
Do mleka dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, cukier, olej oraz drożdże rozpuszczone w mleku.
Ciasto przez kilka minut wyrabiamy, a następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na pół godziny.
2. Przygotowujemy sos.
Składniki sosu łączymy ze sobą. Jeżeli mamy świeże zioła, możemy zastąpić nimi suszoną bazylię i oregano. Z kolei zamiast czosnku granulowanego możemy dodać do sosu przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony duży ząbek świeżego czosnku.
3. Przygotowujemy dodatki.
Mozzarellę i cheddar ścieramy na tarce i mieszamy ze sobą.
Pieczarki i pomidory kroimy w plasterki.
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w krążki lub w paski.
Cebulę kroimy w plasterki lub w półplasterki.
Oliwki kroimy na pół lub pozostawiamy w całości.
4. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 225°C. Blachy na których będziemy piec pizzę natłuszczamy.
5. Ciasto na pizzę dzielimy na pół, cienko rozwałkowujemy i przekładamy na blachy.
6. Ciasto smarujemy sosem, posypujemy mozzarellą wymieszaną z serem cheddar i obkładamy dodatkami – najpierw wędliną, następnie pieczarkami, papryką, cebulą i pomidorami, a na sam wierzch dajemy odsączoną kukurydzę i oliwki.
Całość posypujemy suszoną bazylią i oregano lub świeżymi ziołami, jeżeli je mamy.
7. Pizze pieczemy na środkowej półce piekarnika przez około 12-15 minut lub do czasu, aż będą chrupiące, a ich spody zarumienione.