Pizza z wędliną i warzywami

 

Proponowane w przepisie wędliny to salami lub szynka wieprzowa. Możemy użyć obu tych składników lub też skorzystać z innego rodzaju wędlin, np. kiełbasy, polędwicy czy baleronu. Pizza będzie smaczna także w wersji wegetariańskiej.

Ilość składników w przepisie wystarcza do zrobienia dwóch blach pizzy. 

 

Pizza z wędliną i warzywami – składniki

 

Ciasto

400 g mąki pszennej typ 550

250 ml mleka lub wody

60 ml oleju rzepakowego

60 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru (5 g)

1 łyżeczka soli (6 g)

 

Sos

4 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki keczupu pikantnego

1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin

1/3 łyżeczki czosnku granulowanego

1/3 łyżeczki suszonej bazylii

1/3 łyżeczki suszonego oregano

szczypta cukru

szczypta soli

 

Dodatki

40 dag wędliny (salami lub szynki wieprzowej)

125 g mozzarelli

125 g sera cheddar

4 pieczarki

2 pomidory

1 papryka biała, żółta lub czerwona

1 cebula 

1/2 puszki konserwowanej kukurydzy

kilka zielonych oliwek

kilka czarnych oliwek

szczypta bazylii

szczypta oregano

 

Pizza z wędliną i warzywami – sposób przyrządzenia

 

1. Przygotowujemy ciasto.

Mleko lub wodę lekko podgrzewamy. Płyn nie powinien być jednak zbyt ciepły, ponieważ wysoka temperatura zabija drożdże.

Do mleka dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia.

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, cukier, olej oraz drożdże rozpuszczone w mleku.

Ciasto przez kilka minut wyrabiamy, a następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na pół godziny.

 

2. Przygotowujemy sos.

Składniki sosu łączymy ze sobą. Jeżeli mamy świeże zioła, możemy zastąpić nimi suszoną bazylię i oregano. Z kolei zamiast czosnku granulowanego możemy dodać do sosu przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony duży ząbek świeżego czosnku.

 

3. Przygotowujemy dodatki.

Mozzarellę i cheddar ścieramy na tarce i mieszamy ze sobą.

Pieczarki i pomidory kroimy w plasterki.

Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w krążki lub w paski.

Cebulę kroimy w plasterki lub w półplasterki.

Oliwki kroimy na pół lub pozostawiamy w całości.

 

4. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 225°C. Blachy na których będziemy piec pizzę natłuszczamy.

 

5. Ciasto na pizzę dzielimy na pół, cienko rozwałkowujemy i przekładamy na blachy.

 

6. Ciasto smarujemy sosem, posypujemy mozzarellą wymieszaną z serem cheddar i obkładamy dodatkami – najpierw wędliną, następnie pieczarkami, papryką, cebulą i pomidorami, a na sam wierzch dajemy odsączoną kukurydzę i oliwki.

Całość posypujemy suszoną bazylią i oregano lub świeżymi ziołami, jeżeli je mamy.

 

7. Pizze pieczemy na środkowej półce piekarnika przez około 12-15 minut lub do czasu, aż będą chrupiące, a ich spody zarumienione.