Zupa z cukinii i oregano

 

Do zrobienia zupy najlepiej użyć jest świeżego oregano. Jeżeli jednak nim nie dysponujemy, w zamian możemy dodać dwie łyżeczki suszonego.

 

Zupa z cukinii i oregano – składniki

 

3 małe zielone cukinie (800 g)

1/2 pęczka świeżego oregano

1 duża cebula

1 duży ziemniak

2 ząbki czosnku

1 litr bulionu warzywnego

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka masła

1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

czarny pieprz

sól

100 g śmietany 18% (opcjonalnie)

 

Zupa z cukinii i oregano – sposób przyrządzenia

 

1. Cukinie kroimy w plasterki lub półplasterki. Nie obieramy ich wcześniej, chyba że mają twardą skórkę.

 

2. Cebulę szatkujemy.

 

3. Ziemniak obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę.

 

4. Oregano drobno siekamy.

 

5. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło, a następnie podsmażamy na nich pokrojoną cebulę.

 

6. Kiedy cebula nabierze złotego koloru i stanie się miękka, dodajemy cukinię, ziemniaka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i smażymy przez około trzy minuty, cały czas mieszając.

 

7. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy gałkę muszkatołową oraz szczyptę czarnego pieprzu i soli. Gotujemy przez około 20-25 minut.

 

8. W połowie gotowania dodajemy posiekane świeże oregano. Jeżeli używamy suszonego, należy dodać go wcześniej z pozostałymi przyprawami, jeszcze przed zagotowaniem się zupy.

 

9. Gotową zupę miksujemy na gładko. Podczas miksowania możemy dodać do niej kilka listków świeżego oregano. Nada ono zupie intensywniejszego koloru i smaku.

 

10. Zmiksowaną zupę dosmaczamy i ewentualnie zabielamy śmietaną.

 

11. Zupę podawać można gorącą lub w formie chłodnika, skropioną oliwą z oliwek i udekorowaną świeżym oregano.