Zupa z cukinii i oregano
Do zrobienia zupy najlepiej użyć jest świeżego oregano. Jeżeli jednak nim nie dysponujemy, w zamian możemy dodać dwie łyżeczki suszonego.
Zupa z cukinii i oregano – składniki
3 małe zielone cukinie (800 g)
1/2 pęczka świeżego oregano
1 duża cebula
1 duży ziemniak
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
czarny pieprz
sól
100 g śmietany 18% (opcjonalnie)
Zupa z cukinii i oregano – sposób przyrządzenia
1. Cukinie kroimy w plasterki lub półplasterki. Nie obieramy ich wcześniej, chyba że mają twardą skórkę.
2. Cebulę szatkujemy.
3. Ziemniak obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę.
4. Oregano drobno siekamy.
5. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło, a następnie podsmażamy na nich pokrojoną cebulę.
6. Kiedy cebula nabierze złotego koloru i stanie się miękka, dodajemy cukinię, ziemniaka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i smażymy przez około trzy minuty, cały czas mieszając.
7. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy gałkę muszkatołową oraz szczyptę czarnego pieprzu i soli. Gotujemy przez około 20-25 minut.
8. W połowie gotowania dodajemy posiekane świeże oregano. Jeżeli używamy suszonego, należy dodać go wcześniej z pozostałymi przyprawami, jeszcze przed zagotowaniem się zupy.
9. Gotową zupę miksujemy na gładko. Podczas miksowania możemy dodać do niej kilka listków świeżego oregano. Nada ono zupie intensywniejszego koloru i smaku.
10. Zmiksowaną zupę dosmaczamy i ewentualnie zabielamy śmietaną.
11. Zupę podawać można gorącą lub w formie chłodnika, skropioną oliwą z oliwek i udekorowaną świeżym oregano.