Zupa z pieczonych warzyw
Zupę można przygotować w wersji wegetariańskiej, zamieniając rosół drobiowy na bulion warzywny. Można też dowolnie zmienić konsystencję zupy, dodając mniej lub więcej płynu, w zależności od tego, czy lubimy gęste zupy krem, czy też preferujemy zupy bardziej rozwodnione.
Zupa z pieczonych warzyw – składniki
1 kg pomidorów
3 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1 por
5 ząbków czosnku
1 l rosołu drobiowego
6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
pół łyżeczki suszonej bazylii
czarny pieprz
sól
Zupa z pieczonych warzyw – sposób przyrządzenia
1. Pomidory przekrój na pół. Jeżeli chcesz, możesz usunąć gniazda nasienne i skórkę, ale nie jest to konieczne. Im bardziej dojrzałe są pomidory, tym smaczniejsza będzie zupa.
2. Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój na 2-3 cm kawałki.
3. Cebulę przekrój na pół, lub jeśli jest duża, pokrój ją w ćwiartki.
4. Łodygę selera naciowego pokrój na kilka mniejszych części.
5. Z pora odetnij zieloną część i końcówkę. Pozostałą białą cześć pokrój na 3-4 kawałki.
6. Ząbki czosnku obierz z łupinek i jeżeli są duże, przekrój na pół.
7. Warzywa przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj tak, by wszystkie otoczone zostały warstwą tłuszczu.
8. Warzywa piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez około 40 minut lub trochę dłużej, jeżeli nie są jeszcze wystarczająco miękkie. Jest to jednak czas orientacyjny, dlatego należy kontrolować proces pieczenia, by nie dopuścić do przypalenia się warzyw.
W trakcie pieczenia warzywa dobrze jest 1-2 razy wymieszać.
9. Zawartość naczynia do zapiekania przełóż do garnka. Dodaj rosół drobiowy, koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę, słodką paprykę, pieprz cayenne, suszoną bazylię oraz szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i soli. Zagotuj.
10. Zupę gotuj przez około 5-10 minut na małym ogniu, następnie zmiksuj na gładko i dopraw do smaku.
11. Zupa najlepiej smakuje gorąca, podana z grzankami z żółtym serem.