Zupa z pieczonych warzyw

 

Zupę można przygotować w wersji wegetariańskiej, zamieniając rosół drobiowy na bulion warzywny. Można też dowolnie zmienić konsystencję zupy, dodając mniej lub więcej płynu, w zależności od tego, czy lubimy gęste zupy krem, czy też preferujemy zupy bardziej rozwodnione.

 

Zupa z pieczonych warzyw – składniki

 

1 kg pomidorów

3 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

1 łodyga selera naciowego

1 por

5 ząbków czosnku

1 l rosołu drobiowego

6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki

1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

pół łyżeczki suszonej bazylii

czarny pieprz

sól

Zupa z pieczonych warzyw – sposób przyrządzenia

 

1. Pomidory przekrój na pół. Jeżeli chcesz, możesz usunąć gniazda nasienne i skórkę, ale nie jest to konieczne. Im bardziej dojrzałe są pomidory, tym smaczniejsza będzie zupa.

 

2. Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój na 2-3 cm kawałki.

 

3. Cebulę przekrój na pół, lub jeśli jest duża, pokrój ją w ćwiartki.

 

4. Łodygę selera naciowego pokrój na kilka mniejszych części.

 

5. Z pora odetnij zieloną część i końcówkę. Pozostałą białą cześć pokrój na 3-4 kawałki.

 

6. Ząbki czosnku obierz z łupinek i jeżeli są duże, przekrój na pół.

 

7. Warzywa przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj tak, by wszystkie otoczone zostały warstwą tłuszczu.

 

8. Warzywa piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez około 40 minut lub trochę dłużej, jeżeli nie są jeszcze wystarczająco miękkie. Jest to jednak czas orientacyjny, dlatego należy kontrolować proces pieczenia, by nie dopuścić do przypalenia się warzyw.

W trakcie pieczenia warzywa dobrze jest 1-2 razy wymieszać.

 

9. Zawartość naczynia do zapiekania przełóż do garnka. Dodaj rosół drobiowy, koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę, słodką paprykę, pieprz cayenne, suszoną bazylię oraz szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i soli. Zagotuj.

 

10. Zupę gotuj przez około 5-10 minut na małym ogniu, następnie zmiksuj na gładko i dopraw do smaku.

 

11. Zupa najlepiej smakuje gorąca, podana z grzankami z żółtym serem.